Preminulo 25 osoba
0

U Češkoj uhapšene dvije osobe osumnjičene za talas trovanja

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Češka policija saopštila je danas da su uhapsili dvije osobe osumnjičene da su odgovorne za nedavni talas trovanja nelegalnim alkoholnim pićem od kojeg je preminulo 25 osoba.

U saopštenju policija navodi da su osumnjičeni namjerno ubacili smrtonosnu mješavinu metanola i etanola na češko tržište alkoholnim pićima.

"Znamo sve o izvoru i kako je alkohol stigao na tržište", rekao je policijski zvaničnik Martin Cerviček.

Češki tužilac Roman Kafka rekao je da je protiv dvije osobe podnijeta tužba zbog ugrožavanja javnosti i da se, u slučaju da budu proglašeni krivim, suočavaju sa zatvorskim kaznama u trajanju od 12 do 20 godina ili doživotnom robijom.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni su "krajem augusta ili početkom septembra proizveli jako zaraženu mješavinu metanola i etanola koju su predali osobi, za koju su znali da je distributer alkoholnih pića".

On je dodao da su osumnjičeni znali da će smrtonosna mješavina biti pridodata alkoholnim pićima i poslata u distribuciju.

Od početka septembra, u talasu trovanja metanolom širom Češke preminulo je 25 osoba, a nekoliko desetina prebačeno je u bolnicu, gdje su pojedini stavljeni u vještački izazvanu komu. Prijavljeno je i nekoliko slučajeva slijepila.

Portparol policije Stepanka Zatlukalova je istakla da je do sada registrovano 25 smrtnih slučajeva, skoro 40 je prebačeno u bolnicu, 42 je optuženo, a 22 je pod policijskim nadzorom.

Usljed talasa trovanja češke vlasti su 14. septembra uvele zabranu prodaju alkoholnih pića na domaćem tržištu, dok su sedam dana kasnije uveli zabranu i na izvoz.

Cerviček je dodao da je "kriza daleko od kraja i da policija na češkom tržištu i dalje traga za do 15.000 litara štetnog alkoholnog pića".