Svijet
0

U Briselu otvoren ured Kantona Sarajevo

FENA
Otvaranje Ureda za koordinaciju aktivnosti i prezentaciju Kantona Sarajevo pri Skupštini evropskih regija i EU u Briselu bili su povod dvodnevne posjete delegacije Kantona Sarajevo Briselu, saopćeno je iz Pres-službe Kantona.

Delegaciju su pored predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Denisa Zvizdića činili i ministri u Vladi Kantona Sarajevo Abid Šarić i Abid Jusić.

Ured u Briselu je otvoren uz pomoć talijanske regije Friuli Venezia Giulia i njenog predsjednika Ricarda Illya, a sve kao rezultat dogovora koji su postignuti na prošlogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora Skupštine evropskih regija koja je održana u Sarajevu. Cilj i svrha Ureda je zastupanje interesa Kantona Sarajevo kroz partnerstvo i saradnju s ostalim regijama, njih više od 300 koje imaju svoje urede ovdje u Briselu.

Saradnjom s drugim regijama moći će se koristiti njihova iskustva iz odnosa s Evropskom unijom, a ujedno se otvaraju i mogućnosti saradnje na zajedničkim projektima.

"Jačanjem regija u državi, na političkom, ekonomskom i kulturnom polju jača se stabilnost države. Unutrašnja politička i ekonomska stabilnost države je glavni preduslov da bi postala članica Evropske unije. Tom jasnom formulom definiše se i glavni cilj Kantona Sarajevo i našeg predstavništva u Briselu, a to je razvijati se u ekonomski jak i održiv kanton, te kao takav jačati unutarnju stabilnost Bosne i Hercegovine i time dati svoj doprinos integracijama u Evropskoj uniji", naglasio je predsjedavajući Zvizdić, prilikom svečanog otvaranja Ureda Kantona Sarajevo u Briselu kome su prisustovale brojne zvanice iz diplomatskog kora BiH, zvaničnici i prijatelji iz evropskih regionalnih ureda.

U Briselu su organizirani susreti s predstavnicima Komiteta evropskih regija i predstavnicima evropskih regija: Baden Wurttemberga, Valencije, Koruške, Istre, te predstavnicima privredne komore Belgije i Luksemburga za jugoistočnu Evropu. Posebnu važnost i značaj imao je susret s predsjednikom Komiteta evropskih regija Delbarrom koji je potcrtao dva razloga zbog čega je ova posjeta značajna: prvo ona pokazuje i dokazuje našu upornost i odlučnost da budemo dio procesa izgradnje evropske platforme, a drugo otvara mnogo mogućnosti za buduću saradnju, razmjenu informacija i otpočinjanje pozitivnih integracijskih procesa.

Domaćin delegaciji KS-a bio je i Georg Chamber, direktor Komisije za zapadni Balkan u okviru Komiteta evropskih regija. Dino Elezović, koji će u narednom periodu voditi Ured Kantona Sarajevo u Briselu, već je započeo svoje prve aktivnosti. "Open days" (Sajam regija Evropske unije) održat će se ovdje početkom oktobra, a Kanton Sarajevo će kao jedina regija iz grupe potencijalnih kandidata za ulazak u EU učestovovati u ovom programu.

Do oktobra trebali bi biti potpisani i memorandumi o saradnji s regijama Venecije, Koruške kako bi se zajednički krenulo s realizacijom projekta i to u oblastima edukacije administracije, zaštite okoliša i turizma.

Uz veliku zahvalnost domaćinu Friuli Veneciji Giuliju, u čijoj zgradi će biti i smješten Ured Kantona Sarajevo, predsjedavajući Zvizdić je pozvao predstavnike Komiteta evropskih regija da jedan od svojih narednih sastanaka održe u Sarajevu, kako bi se na licu mesta uvjerili u razvojne mogućnosti Sarajeva, a što bi bio pozitivan znak da će naša opredjeljenja i napori dati svoj rezultat, a to je biti dio velike evropske porodice, navodi se u saopćenju.