Savjet Evrope
0

U BiH drastična kršenja prava novinara

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Član Komiteta za nauku i obrazovanje pri Savjetu Evrope iz BiH Milica Marković izjavila je da je BiH jedna od nekoliko zemalja članica ovog savjeta u kojoj su drastično ugrožena prava novinara i prava medija uopšte.

Markovićeva je u pauzi sastanka Komiteta, koji se održava danas u Parizu, ocijenila za Srnu da su, među nekoliko tačaka dnevnog reda, mediji i novinarska prava, te pitanje njihove zaštite kao i pojava nasilja u školama među učenicima, teme sa najopširnijim izvještajima za koje će Komitet donijeti i određene preporuke, odnosno deklaracije.

"Savjet Evrope, odnosno Komitet, donijeće jednu deklaraciju koja se preporučuje svim zemljama članicama Savjeta Evrope da se pobrinu za zaštitu novinarskih ljudskih prava, a prije svega  za fizičku zaštitu novinara", naglasila je  Markovićeva. 

 Prema njenim riječima, u izvještaju koji je razmatran tokom prijepodneva, pa i u popodnevnim  časovima, pomenuta je BiH kao zemlja u kojoj se prijeti novinarima, čak i smrću,  za što je naveden primjer novinara koji su trebali da prate gej paradu,    koja je trebalo da bude   održana   u Sarajevu.

"I Srbija, prema Izvještaju Komiteta, stoji veoma loše kada je riječ o slobodi medija i novinarskom izvještavanju, a posebno se ugroženom navodi agencija `Beta`  kao i `Dnevni telegraf` i neki drugi slobodni novinari", rekla je Markovićeva i dodala da je ista situacija i na Kosovu.

Ipak, naglasila je Markovićeva, zemlja sa najviše problema u vezi sa fizičkom  i ličnom bezbjednošću  novinara je Rusija za koju je, kako je rekla, u razmatranom izvještaju gotovo na dvije stranice obrazložena ova problematika.

Član Komiteta za kulturu i obrazovanje iz BiH Milica Marković istakla je da je druga problematika  kojoj je 47 članova Komiteta posvetilo najviše pažnje pojava  nasilja u školama u zemljama članicama Savjeta Evrope.
"Nasilje među učenicima okarakterisano je kao pojava koja je među djecom postala uobičajena. Komitet je i za ovo pripremio  jednu deklaraciju kojom se sugeriše zemljama članicama Savjeta Evrope da svaka pojedinačno na nivou svojih ministarstava razmotri te pojave i probleme i da, svakako, uključi stručnjake u rad sa djecom - psihologe  i pedagoge kako bi se preduprijedila ta pojava", rekla je Markovićeva.

Ona je dodala da je Komitet ocijenio da je nasilje, agresivnost, upotreba sile među učenicima u školama zemalja članica Savjeta Evrope  još  u nekoj početnoj fazi, ali je dosta masovna i u  mnogo zemalja prisutna.

"Mnoge zemlje članice Savjeta Evrope žale se  na pojavu nasilja u školama među učenicima, na njihovo ispoljavanje  sile i agresivnosti u školskim ustanovama i stoga će Komitet prioritetno donijeti deklaraciju  o ovome kao i o medijima i zaštiti njihovih prava", rekla je Markovićeva.

Osim  ove dvije tačke, Komitet je danas razmatrao i pitanje dodjeljivanja nagrade Savjeta Evrope za muzejsku djelatnost,  kao problematiku autorskih  prava  u internet eri.