Velika Britanija
0

U antiterorističkim racijama uhapšeno 12 osumnjičenih

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dvanaest osoba osumnjičenih za terorizam uhapšeno je u srijedu na nekoliko lokacija u sjeveroistočnoj Engleskoj. Desetorica su pakistanski državljani koji su u Britaniji boravili sa studentskim vizama.

Jedna osoba je uhapšena ispred univerzitetske biblioteke u Liverpoolu, a ostali u Manchesteru i Lanchasireu. Svi su osumnjičeni za veze sa Al-Qaidom.

Operaciji je opisana kao vrlo značajna i u njoj je učestvovalo nekoliko stotina policajaca, objašnjava stručnjak BBC-a za sigurnosna pitanja Richard Watson.

"Jedan vrlo visoki kontraobavještajni izvor uključen u operaciju rekao mi je da se profil navodne planirane akcije bitno razlikovao od prethodnih, uključujući i napade u Londonu 2005. godine. Riječ je o potpuno drugačijem scenariju od napada u Londonu, a te napade su, kao što je poznato, izvršili ljudi koji su rođeni i odrasli u Britaniji. Mislim da je moj izvor na taj način nagovijestio da su planirane akcije osmišljene u inozemstvu, moguće u Pakistanu, što bi navodilo na zaključak da iza njih stoji Al-Qaida. Tokom posljednjih nekoliko godina prevlađuje stav da je Al-Qaida na neki način posustala, ali ako se pokaže da ova navodna zavjera može da joj se pripiše, onda bi to bilo vrlo značajno", kazao je.

Antiterorističke racije u Britaniji su relativno česte i obično ne privlače naročitu pažnju - ove posljednje se razlikuju od ostalih jer su bile izvedene ranije nego što je bilo planirano, i to zbog grube greške zapovjednika antiterorističkih operacija Boba Quika.

Quik je, naime, u srijedu ujutro ujutro, izlazeći iz automobila ispred Downing Streeta, u prozirnoj fascikli nosio povjerljiv dokument čiji je sadržaj ostao zabilježen na novinarskim fotografijama, dokument koji se odnosio na policijske aktivnosti vezane za planiranu antiterorističku operaciju, sa detaljima lokacija i broja osumnjičenih.

U strahu da bi osumnjičeni mogli da nestanu bez traga, policija je smjesta stupila u akciju - ostaje da se vidi da li će ishitrena operacija dati bilo kakav rezultat, napominje Watson.

"To je velika neprijatnost za čovjeka koji zapovijeda antiterorističkim jedinicama. Već sam čuo da možda neće imati izbora i da će morati da podnese ostavku. Radi se o čovjeku koji koordinira rad obavještajne i kontraobavještajne službe, pa i stranih službi sigurnosti. Od njega se očekuje da povjerljive dokumente drži u tajnosti - da li će ga taj komad papira nehotice okrenut kamerama koštati posla ostaje da se vidi", kazao je Watson

Quik se odmah izvinio za svoj propust, ali Chris Grailing, ministar unutrašnjih poslova vlade u sjenci opozicijske Konzervative stranke smatra da je greška skoro neoprostiva.

"Ako nemamo povjerenja da će najviši policajac koji se bavi terorizmom u ovoj zemlji tretirati dokumente te vrste s najvećom pažnjom, kakav je to primjer ljudima koji rade za njega? Mislim da moramo naći odgovore na neka ozbiljna pitanja, i mislim da nije dovoljno izviniti se. Zapovjednik policije i sam Quik moraju nam objasniti kako će osigurati da se ovako nešto nikada ne ponovi", kazao je.

Sudbina Boba Quika mogla bi biti određena rezultatima racija u srijedu. Ministrica unutrašnjih poslova Jacqui Smith za sada se nije izjašnjavala o incidentu s dokumentom, ali je objavila saopćenje u kojem hvali profesionalno obavljene operacije hapšenja.