Svijet
0

Tv Fox News: Tunel La Manche božićni cilj Al-Qaide

FENA
Tunel ispod kanala La Manche koji povezuje Francusku i Veliku Britaniju meta je islamskih terorista za božićne blagdane, izvijestila je u nedjelju američka TV mreža Fox News prenoseći pisanje britanskog The Observera.

Zavjera, koju je prvo otkrila CIA i informaciju potom prenijela francuskoj kontraobavještajnoj službi DGSE, ima za cilj izvesti napad u vrijeme božićne gužve na putovanjima, piše nedjeljni The Observer.

Američki sigurnosni izvor rekao je za list kako je prijetnja "najviša moguća".

Kao reakciju na prijetnju, britanski i francusku dužnosnici stalno provjeravaju sigurnosni sistem koji štiti 50-kilometarski tunel. Francuska je upozorila da razina prijetnje ostaje visoka, dok će britanske snage sigurnosti ostati na povišenom stepenu budnosti tokom blagdana.

Francuski izvori su naveli kako je plan skovan u Pakistanu i da se odatle njime upravlja, te da bi teroristi izvršitelji vjerojatno trebali biti Britanci pakistanskog porijekla.

Do prijetnje dolazi u trenutku kada je tvrtka Eurostar trains objavila da za božićne blagdane očekuje rekordan broj putnika, jer magla konstantno ometa letove u Velikoj Britaniji.

Podmorskim željezničkim tunelom je u 2005. prošlo osam miliona putnika.

"Uspješan napad na takvu infrastrukturu bio bi gotovo jednako spektakularan kao i napadi 11. septembra (2001. na SAD). Al-Qaida i oni koje ona inspirira pokušavaju sve od manjih udara do velikih napada na kritičnu infrastrukturu", rekao je jedan stručnjak za terorizam za The Observer.

U izvještaju se također spominje kako francuska službe DGSE raspolaže informacijama da Al-Qaida planira val napada na neidentificiranu evropsku zemlju između septembra 2006. i aprila 2007. godine, planiran i koordiniran iz Sirije i Irana, prenosi Fox News.