Svijet
0

Tužiteljstvo MKSJ-a odbacuje navode o "skrivanju dokumenata"

FENA
Tužiteljstvo Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) najenergičnije odbacuje navode da je na bilo koji način uključeno u "skrivanje dokumenata" od Međunarodnog suda pravde ili da je u bilo kakvom "dogovoru" s vlastima u Beogradu, saopćeno je iz MKSJ.

"Kao prvo, Tužiteljstvo MKSJ-a nema nadležnost i nije uključeno u postupke pred Međunarodnim sudom pravde (MSP). MSP i MKSJ su dvije potpuno zasebne pravne institucije – MSP se bavi sporovima između država, dok MKSJ ima nadležnost da utvrdi krivičnu odgovornost pojedinaca. Kada se radi o predmetima pred Međunarodnim sudom pravde, odgovornost je te institucije da utvrdi koje će dokazne materijale razmatrati i da zatraži dokumente koji su joj potrebni. To nije i ne može biti odgovornost MKSJ-a ni njegovog tužiteljstva. Kao što se može pročitati u njegovoj presudi, Međunarodni sud pravde je odlučio ne zatražiti dokumente o kojima je riječ", izjavilo je Tužiteljstvo MKSJ, kako kaže, u interesu pravde i transparentnosti.

"Drugo, na MKSJ-u, u skladu s njegovim Pravilnikom o postupku i dokazima, isključivo suci mogu donositi odluke o zaštitnim mjerama koje bi spriječile objelodanjivanje dokumenata javnosti. Pravilo 54bis tog pravilnika omogućava državama da zatraže zaštitne mjere radi zaštite nacionalne sigurnosti i u takvim slučajevima suci Međunarodnog suda, a ne stranka u postupku, mogu o tome odlučiti nakon što su analizirali sve relevantne dokumente.

Kao zaključak možemo reći da je svaka tvrdnja da je Tužiteljstvo uključeno u skrivanje dokaza u potpunosti neistinita", kaže se na kraju saopćenja MKSJ.

Od donošenja presude Međunarodnog suda pravde (MSP) 26. februara 2007. u slučaju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore, a posebno u toku posljednjih nekoliko dana, mediji su objavili različite tvrdnje o navodnom dogovoru između Tužiteljstva i vlasti u Beogradu u vezi s objelodanjivanjem određenih dokumenata vezanih za slučaj koji se vodio pred MSP-om.