Svijet
6

Turski ministar ne dolazi na konferenciju u Minhenu zbog učešća Izraela

Klix.ba
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA)
Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA)
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je odlučio da ne učestvuje na 51. Konferenciji o sigurnosti u Minhenu zbog učešća predstavnika Izraela na sjednici na kojoj će se raspravljati o Bliskom Istoku.

Cavusoglu je na konferenciji za medije u Berlinu u petak, nakon sastanka turskih konzula Zapadne Evrope, kazao da neće učestvovati na konferenciji u Minhenu.

Ranije je bilo planirano da turski ministar vanjskih poslova učestvuje na konferenciji gdje se okupilo blizu 20 čelnika država i 60 ministara vanjskih poslova i ministara odbrane.

"Ipak, mi smo odlučili da ne učestvujemo na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu jer su pozvali izraelske predstavnike na sjednicu o Bliskom istoku", rekao je Cavusoglu.

Također je naglasio kako odnosi Turske i Njemačke nisu ograničeni samo na konferenciju.

"Ovo nikako nije stav protiv Njemačke", istakao je turski ministar vanjskih poslova.

S druge strane, podsekretar turskog ministra vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu će učestvovati na konferenciji u Minhenu, koja će trajati do nedjelje.

Među učesnicima ove međunarodne konferencije su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, američki državni sekretar John Kerry, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov, ministar vanjskih poslova Ukrajine Pawlo Klimkin i drugi visoki zvaničnici.