Svijet
0

Turski ambasador danas napušta Pariz

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Turski ambasador danas treba napustiti Pariz zbog Nacrta zakona koji je usvojio Parlament Francuske, kojim je turski masakr nad Jermenima 1915. godine proglašen genocidom.

Ankara je zaledila sve vojne i diplomatske veze sa Parizom nakon što je Parlament odobrio Nacrt zakona o otomanskom genocidu nad Jermenima. Iz turske ambasade u Parizu rečeno je da će ambasador napustiti Pariz u petak.

"Ovo je politika zasnovana na rasizmu, diskriminaciji i ksenofobiji. Od sada mi ponovo razmatramo naše odnose sa Francuskom. Nema genocida u našoj historiji. Mi ovo ne prihvatamo", rekao je premijer Recep Tayyip Erdogan, prenosi AFP.

Zakon predviđa kaznu zatvora ili novčanu kaznu od 45.000 eura za poricanje ubijanja hiljada Jermena što su počinile otomanske jedinice za vrijeme Prvog svjetskog rata. Turski zvaničnici su odgovorili tako što će razmotriti dozvolu za korištenje vojnih baza koje je do sada koristila Francuska i najavili su bojkot sastanka ekonomskih komiteta u Parizu u januaru. Ovaj korak je zabrinuo kompanije u obje države čija godišnja trgovina iznosi 12 milijardi eura.

"Turska je saveznik Francuske i naš strateški partner. Ja molim turske zvaničnike da ne reaguju prenaglo i da razmisle o svojim reakcjama zbog odluka Francuskog parlamenta", izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe.

Nacrt zakona se dalje stavlja Senatu na debatu, a i parlamentarni komiteti će još jednom raspravljati o njemu. Turska negira smrt 1,5 miliona Jermena i priznaje pola miliona ubijenih, ali odbija to nazvati genocidom.