Svijet
0

Turske trupe nastavljaju potjeru za kurdskim pobunjenicima

FENA
Turski vojnici nastavili su u utorak potjeru za kurdskim pobunjenicima u planinskim oblastima u blizini iračke granice, u okviru operacije protiv gerilaca odgovornih za niz napada na turske snage u kojima je bilo žrtava.

Očevici su vidjeli oblak dima kako se uzdiže iznad jedne planine u provinciji Sirnak nakon napada helikoptera na pobunjeničke položaje. Rano u utorak ujutro konvoj od 40 vojnih vozila uputio se ka istoku, prema granici,

Tri turska vojnika ubijena su u protekla 24 sata u ovoj oblasti. Četvrti vojnik stradao je u ponedjeljak u provinciji Tunceli, u eksploziji nagazne mine koju su postavili pobunjenici.

Turska je razmjestila 100.000 vojnika, tenkova, ratnih aviona i borbenih helikoptera duž iračke granice u okviru pripreme za mogući upad preko granice u sjeverni Irak gdje se, kako se vjeruje, krije oko 3.000 pobunjenika, javio je Reuters.

Dok nastavlja vojni pritisak na pobunjenike, Ankara u isto vrijeme izražava nadu da će izbjeći vojnu operaciju preko granice.

Irački kurdski lider Masud Barzani rekao je u intervjuu Milliyetu od utorka kako želi da pripadnici Kurdistanske radničke partije (PKK) predaju oružje, ali je također kritizirao Tursku zato što odbija o tome razgovarati s predstavnicima autonomne kurdske vlasti u sjevernom Iraku.

Ankara insistira na razgovoru s centralnom vladom u Bagdadu i sumnjiči Barzanija da kuje zavjeru za stvaranje nezavisne kurdske države u sjevernom Iraku, što bi, kako se strahuje, moglo podstaknuti separatizam među velikom populacijom etničkih Kurda u Turskoj.

Sjedinjene Države i Irak zatražili su od Turske da izbjegne veliki vojni upad strahujući da bi to moglo destabilizirati širu regiju.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan treba razgovarati s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom u Washingtonu sljedećeg ponedjeljka.