"Teroristi moraju položiti oružje"
0

Turska vojska pokrenula ofanzivu na jugu zemlje

SRNA
Turska vojska pokrenula je danas na jugu zemlje veliku ofanzivu uz upotrebu pješadije, bombardera i borbenih helikoptera, poslije pogibije 13 vojnika u ovom regionu.

Premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da nasilje koje u provinciji Diyarbakir vrše kurdski pobunjenici neće donijeti ništa.

   "Postigli su samo da sa njima nećemo sjesti za pregovarački sto. Ako žele mir, treba da se dogodi samo jedna stvar: ta teroristička organizacija mora da položi oružje", rekao je turski premijer.

   Erdoganova vladajuća stranka i opozicija objavili su zajedničku parlamentarnu deklaraciju u kojoj osuđuju nasilje i izražavaju solidarnost u borbi protiv "terorizma i separatističkih težnji".

   Kurdski pobunjenici jučer su u Diyarbakiru napali turske snage i ubili 13 vojnika. U okršaju je poginulo i sedam pobunjenika. To je bio jedan od najvećih sukoba u Turskoj u posljednje tri godine.

   Pobunjenici iz redova Radničke partije Kurdistana od 1984. godine vode oružanu pobunu za autonomiju na jugoistoku Turske, a sukob je do danas odnio nekoliko desetina hiljada života.