Premijer Erdogan
0

"Turska poštuje mirovne protokole s Armenijom"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski premijer Tayyip Erdogan rekao je u četvrtak da njegova zemlja poštuje mirovne protokole s Armenijom unatoč odluci armenske vladajuće koalicije da obustavi ratifikaciju sporazuma armenskog parlamenta.
  • Često smo iskazivali svoju privrženost protokolima i naš je cilj da ih ispunimo, rekao je Erdogan na pres-konferenciji.

Armenska vladajuća koalicija objavila je u četvrtak da je obustavila postupak ratifikacije mirovnih protokola s Turskom u svom parlamentu zbog uvjeta koje je turski predsjednik postavio Armeniji za potvrdu protokola u parlamentu u Ankari. Armenska koalicija tvrdi da Erdogan tursku ratifikaciju uvjetuje time da se Armenija nagodi s Azerbajdžanom o prijepornoj planinskoj pokrajini Nagornom Karabahu. Azerbajždan je blizak turski saveznik i ekonomski partner. Armenija oštro odbija te zahtjeve.

  • Zbog turskog odbijanja da ispuni zahtjeve i potvrdi sporazum bez naknadnih uvjeta u razumnom roku, nastavak ratifikacijskog procesa u armenskom parlamentu postao je besmislen, navodi se u saopćenju armenske vlade.

  • Smatramo da treba obustaviti postupak dok Turska ne bude spremna nastaviti ratifikaciju ne postavljajući uvjete, zaključuje armenska vlada.

U Ankari se u četvrtak oglasilo i tursko ministarstvo vanjskih poslova i objavilo kako Turska proučava mjere koje će poduzeti nakon odluke triju stranaka parlamentarne većine u Armeniji da zaledi proces normalizacije odnosa s Ankarom.

  • Razmatramo armensko saopćenje i ono što ono znači, rekao je glasnogovornik toga ministarstva Burak Ozugerghin, prenosi AFP.
  • U tom kontekstu raspravljamo i o mjerama koje ćemo donijeti u sljedećem razdoblju, dodao je on.

Većinski muslimanska Turska i kršćanska Armenija, koje se desetljećima spore zbog turskog pokolja Armenaca za Otomanskog Carstva, potpisale su u oktobru dva protokola koji predviđaju uspostavu diplomatskih odnosa i ponovno otvaranje granice. Protokole trebaju potvrditi parlamenti dviju zemalja, prenosi Hina.