Svijet
0

Turska: Parlament u cijelosti usvojio ustavne promjene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Turski parlamentarci usvojili su u subotu u cijelosti prijedlog ustavnih promjena koje će dovesti do legaliziranja nošenja marame na univerzitetima, uz jako protivljenje branilaca laičke države, koji su masovno demonstrirali u subotu u Ankari.

Dvotrećinska većina poslanika parlamenta, koja se zalagala za reviziju Ustava, donijela je konačnu odluku jer je 411 poslanika od 550 glasalo "za" ukidanje zabrane nošenja marama.

Prijedlog revizije Ustava podržala je islamsko-konzervativna Stranka pravde i razvoja (AKP) na vlasti i nacionalistička opoziciona stranka MHP.

Stranka AKP smatrala je zabranu, na snazi od puča 1980., da studentice nose marame na fakultetima povredom slobode svijesti i prava na obrazovanje.

U trenutku dok su poslanici izglasavali promjenu Ustava, desetine hiljada osoba demonstriralo je, na poziv 70 sindikata i nevladinih ženskih asocijacija, u Ankari protiv ove promjene, koja prema njima, pojačava princip odvajanja države od vjere.

"Ono što se danas dešava u parlamentu jeste da se ukine režim republike a zamijeni vjerskim režimom. Oni žele da sruše demokratsku laičku republiku", rekao je masi jedan od organizatora protesta.

Opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) obećala je bitku pred Ustavnim sudom, argumentirajući da novo zakonodavstvo koči princip laičke države. Predsjednik grupe CHP-a u parlamentu Kemal Anadol pozvao je sve "razumne" parlamentarce da "izbjegavaju donijeti takvu odluku koja će izazvati haos".