U toku završna testiranja
79

Turska najavljuje proizvodnju domaćeg tenka Altay, Erdogan poručio: Htjeli su nas sabotirati

V. K.
Nova verzija glavnog turskog tenka Altay (Foto: Recep Tayyip Erdogan/Twitter)
Nova verzija glavnog turskog tenka Altay (Foto: Recep Tayyip Erdogan/Twitter)
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je ceremoniji isporuke dva glavna borbe tenka domaće proizvodnje Oružanim snagama Turske, a koja će biti testirana u narednom periodu.

Kako je navedeno, dva primjerka tenka Altay bit će podvrgnuta završnim testiranjima unutar turske vojske sve do 2024. godine, a ukoliko sve bude prošlo bez problema, masovna proizvodnja bit će pokrenuta 2025. godine.

"Turska ujedno razvija i motore od 1.500 konjskih snaga BATU koji će predstavljati pogon za razna oklopna vozila, uključujući i Altay", piše Daily Sabah.

Novi tenk prošao je kroz značajne remonte od svog prvog primjerka koji je predstavljen 2000. godine.

"Naš novi tenk Altay ima vrlo različite i superiorne sposobnosti od prototipa koji je prvi put predstavljen prije deset godina. Kao i sa drugim našim vojnim projektima, suočili smo se sa mnogim poteškoćama u procesu razvoja tenka Altay. Naš projekat su pokušali blokirati", rekao je Erdogan na ceremoniji koja je organizovana u sjeverozapadnoj provinciji Sakarya.

Inače, prototip borbenog tenka prvobitno je pokrtan na dizel motor njemačke firme MTU Friedrichshafen. Međutim, problemi su uslijedili nakon što je Berlin donio odluku da ograniči izvoz oružja Turskoj.

"Embargo je uslijedio nakon antiterorističke operacije Turske u sjevernoj Siriji gdje su vojni ciljevi bili uklanjanje položaja kurdskih snaga PKK i YPG, organizacija koje su u Turskoj proglašene terorističkim", navodi turski list.

Tokom svog govora, Erdogan se osvrnuo i na embargo zapadnih zemalja.

"Htjeli su da sabotiraju proces neformalnim i otvorenim embargom. Uprkos svim napadima kojima smo bili izloženi, nismo zastrašeni, nismo odustali i nismo napravili korak unazad", rekao je Erdogan.

Kako je saopćeno iz Ministarstva odbrane Turske, novi tenk Altay imat će sisteme aktivne zaštite, poboljšani sistem oklopa, obnovljeni sistem upravljanja vozilom, nove pumpe za gorivo kao i hidrauliku kao i pokretnu mrežu za prikrivanje.

"Počet ćemo sa masovnom proizvodnjom naših tenkova odmah nakon što naša vojska završi testove", zaključio je turski predsjednik na ceremoniji.