Svijet
0

Turska granatirala kurdske položaje u sjevernom Iraku

FENA
Turske trupe granatirale su kurdske položaje u Iraku, saopćio je vladin zvaničnik, dok se očekuje da vojni i civilni lideri raspravljaju o obimu i trajanju prekogranične operacije.

Turske artiljerijske jedinice granatirale su pobunjeničke položaje u utorak navečer u sjevernom Iraku, saopćio je vladin zvaničnik koji je tražio da ostane anoniman.

Napadi su predstavljali odmazdu za pobunjeničku zasjedu u nedjelju kada je ubijeno 12 turskih vojnika a osam zarobljeno, javio je AP.

Zvaničnik nije kazao koja su područja bila metom napada i odbio je dati dodatnu informaciju.

Lokalni mediji su javili da su turski avioni napadali ciljeve od nedjelje, ali je vladin zvaničnik negirao da je korištena zračna sila. Kurdski zvaničnici potvrdili su tursko granatiranje duž pogranične regije.

Turska, koja je nagomilala trupe na granici, upozorila je u utorak Irak i zapadne saveznike da je napad pitanje trenutka ako vlada u Bagdadu, koja uživa američku podršku, ne poduzme akciju. Zvaničnici su također izjavili da neće biti primirja sa separatističkim borcima.

Turski lideri suočeni su s rastućim zahtjevima domaće javnosti da pokrenu ofanzivu u sjevernom Iraku, gdje se pobunjenici Kurdistanske radničke partije (PKK) odmaraju, obučavaju i dobijaju zalihe u relativnoj sigurnosti prije nego što se vrate u Tursku kako bi izvodili napade.

Irak je predložio da pošalje visoku delegaciju u narednih nekoliko dana u Tursku kako bi raspravljali o ovom problemu.

Turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan, vraćajući se u utorak navečer sa sastanaka u Bagdadu, izjavio je: "Rekli smo im kako očekujemo od njih da izađu s konkretnim predlozima - ili u suprotnom ta posjeta neće imati smisla."

Irački premijer Nuri al-Maliki u utorak je naredio zatvaranje svih ureda koji pripadaju PKK-u u Iraku i izjavio kako im neće biti dopušteno da djeluju na iračkoj teritoriji.

Babacan je, međutim, izjavio: "Treba nam više od riječi. Kažemo da je potrebno spriječiti PKK-a da koristi iračko tlo, da se prekine logistička podrška, da se zatvore svi njihovi kampovi i prekinu sve njihove aktivnosti. Također tvrdimo kako treba uhapsiti njihove lidere i izručiti ih Turskoj."