Svijet
0

Turska: Davutoglu započeo predizbornu kampanju obećavši povratak mira u zemlju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turski premijer Ahmet Davutoglu u ponedjeljak započeo kampanju stranke na vlasti za prijevremene parlamentarne izbore 1. novembra uz obećanje, u slučaju pobjede, da će "vratiti mir" u zemlju, koji je poremećen s nastavkom sukobima s kurdima.

"Niko se neće usuditi zaprijetiti miru u našoj zemlji ili iznevjeriti sjećanje na naše mrtve ako su kadrovi AKP-a ponovo na vlasti", rekao je Dautoglu pred nekoliko hiljada svojih pristalica okupljenih na predstavljanju kandidata njegove stranke.

"Ako to Bog želi, za jedinstvo i solidarnost naše zemlje i za mir našeg naroda, mi ćemo i dalje raditi za mir i demokratiju do kraja", dodao je on.

Sukobi između turskih sigurnosnih snaga i pobunjenika Radničke stranke Kurdistana (PKK)nastavljeni su prije dva mjeseca.

Stranka pravde i razvoja (AKP) je pretrpjela udarac na parlamentarnim izborima 7. juna izgubivši apsolutnu većinu koju je držala od 2002. godine.

Taj rezultat je doživljen kao lični poraz predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se protivno slovu ustava, u kampanji zalagao za da odbranio AKP-a s ambicijom da pojača, u slučaju pobjede, svoje prerogative šefa države.

U nedjelju Erdogan je iskoristio skup protiv terorizma, koji je okupio više od 100.000 ljudi u Istanbulu, za kampanju.

"Mi želimo da bude izabrano 550 narodnih poslanika", rekao je on sugerišući da glavni izabranici prokurdske stranke Turske, Demokratske stranke naroda (HDP) budu stranci.

HDP, koji Vlada optužuje da podržava PKK-a, dobio je 80 mjesta (13 posto glasova) na izborima 7. juna i doprinio da AKP-a izgubi apsolutnu većinu.

Erdogan je sazvao prijevremene izbore nakon neuspjelog pokušaja da se formira koalicijska vlada.