Tayfun
30

Turci uspješno testirali balističku raketu koja dostiže 4.400 kilometara na sat

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Turska je po drugi put testirala balističku raketu Tayfun domaće proizvodnje. U ponedjeljak je ispaljena iz Rize na obali Crnog mora.

Iako je projektil deklariran kao kratkog dometa, tokom prošlogodišnjeg testiranja preletio je 561 kilometar za 456 sekundi.

"Uspješno smo izveli novi test projektila Tayfun", objavio je čelnik koncerna odbrambene industrije Ismail Demir. Projektil je zbog dometa lansiran u 6:44 sati s lokacije u blizini aerodroma Rize-Artvin.

Već tokom prvog testiranja prošlog oktobra projektil je premašio granicu od 500 km za balističke projektile kratkog dometa. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da bi domet mogao biti i veći, do 1000 km. Projektil se lansira iz mobilnog lansera.

Turska smatra razvoj vlastitih balističkih projektila važnim jer joj to daje nadmoć. Samo mali broj zemalja, poput SAD-a i Rusije, sposoban je proizvesti proturaketne sisteme.

Turska posljednjih godina razvija niz novih oružja, od oklopnih vozila i haubica do dronova. Mala krstareća raketa Čakir testirana je 12. maja kada je ispaljena iz drona Akinci sa visine od 7000 metara.