Mali
0

Tuarezi opkolili grad Timbuktu

SRNA
Separatisti iz plemena Tuerega, u Maliju, saopštili su da su opkolili istorijski grad Timbuktu poslije brzog prodora preko sjevernog dijela zemlje.

Očevici navode da su čuli paljbu iz teškog naoružanja i mitraljeza iz pravca jedne vojne baze. Vojnici su, kako se navodi, su pobjegli iz baze, prenio je BBC.

Vođa grupe koja je prošlog mjeseca izvršila državni udar izjavio je danas da će obnoviti ustavni poredak i vratiti vlast u ruke civila.

Kapetan Amadu Sanogo saopštio je u glavnom gradu Bamaku da će ustav iz 1992. godine, koji je trenutno suspendovan, ponovo stupiti na snagu.

Analitičari navode da pobunjenici na sjeveru zemlje koriste neizvjesnost poslije državnog udara radi ostvarivanja brzog napretka. 

Još dva centra na sjveru Malija, gradovi Kidal i Gao, pali su u ruke Tuarega i njihovih islamističkih saveznika.

Timbuktu je u svjetskoj književnosti obavijen mistikom i romantikom, opisan kao mjesto do kojeg je skoro nemoguće stići. Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji pokazalo je da više od 30 odsto anketiranih vjeruju da Timbuktu ne postoji. 
Grad je u prošlosti stekao bogatstvo prodajom soli koja je dopremana iz Sahare i za koju je plaćano zlatom. Takođe se trgovalo robovima i slonovačom. U gradu postoji oko 60 biblioteka sa oko 700 drevnih islamskih rukopisa.

Današnji Timbuktu je siromašan grad, a neki njegovi dijelovi tonu u pijesku. Do skoro su ga posjećivali turisti, ali su prestali da dolaze zbog serije otmica koje je je izvršila grupa povezana sa Al kaidom. 

U samom gradu za sada nema sukoba, ali se stanovnici utvrđuju u svojim domovima sa porodicama. Ovo je posljednji grad na sjeveru zemlje pod kontrolom vojske Malija.