Svijet
0

Tsvangirai odgodio povratak u zemlju zbog "zavjere"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Opozicijski lider Morgan Tsvangirai odgodio je povratak u Zimbabve zbog saznanja o zavjeri da se planira njegovo ubistvo.

"Dobili smo informacije iz pouzdanog izvora koje govore o planiranju pokušaja atentata", rekao je Tsvangiraijev glasnogovornik George Sibochiwe.

Tsvangirai je trebalo da se vrati u zemlju kako bi učestvovao u kampanji pred drugi krug predsjedničkih izbora, 27. juna, u kome mu je protukandidat aktuelni dugogodišnji predsjednik Robert Mugabe.

Prema zvaničnim rezultatima izbora održanim 29. marta, koje je izborna komisija saopćila 2. maja, Tsvangirai je na izborima osvojio 47,9 posto, a Mugabe 43,2 posto glasova.

Tsvangirai najprije nije prihvatio ove rezultate, saopćavajući da je već u prvom krugu pobijedio.

Nakon više od mjesec dana provedenih u inozemstvu, gdje je radio na dobivanju međunarodne podrške, Tsvangirai je planirao da se u subotu vrati u Harare kako bi nastavio kampanju, poslije odluke da učestvuje u drugom krugu, javio je BBC.

Opozicijski čelnik trebalo je da govori pred novoizabranim predstavnicima parlamenta iz njegove stranke, Pokreta za demokratske promjene (MDC), u kome će ona prvi put imati većinu od sticanja nezavisnosti Zimbabvea.

Planirano je i da se Tsvangirai u nedjelju obrati na skupu u drugom po veličini zimbabveanskom gradu Bulavaju.

Skup će biti održan, ali, kako je rekao Tsvangiraijev glasnogovornik, povratak vođe MDC-a u zemlju je do daljnjega odgođen.