Trakavica i dalje traje
29

Trumpu propao još jedan pokušaj poništenja izbora, Vrhovni sud u Pennsylvaniji odbacio tužbu

Klix.ba
I dalje ne priznaje poraz (Foto: EPA-EFE)
I dalje ne priznaje poraz (Foto: EPA-EFE)
Još jedan pokušaj Donalda Trumpa, da ospori pobjedu na izborima svom protukandidatu Joeu Bidenu propao je nakon što je Vrhovni sud američke savezne države Pennsylvanije odbacio njegovu posljednju tužbu.

Naime, zahtjev republikanaca da odbaci glasove dostavljene poštom u državi u kojoj je Biden pobijedio sa 81 hiljadu glasova razlike te njihov alternativni zahtjev da se ponište rezultati izbora i da parlament Pennsylvanije odredi pobjednika, odbačen je jednoglasno, prenosi The Guardian.

Podsjećamo, tužbom koju je podnio republikanski zastupnik u Predstavničkom domu Kongresa Mike Kelly traženo je da zakon iz 2019. godine, kojim je u Pennsylvaniji uvedeno široko pravo glasanja poštom, proglasi neustavnim. Sudije Vrhovnog suda su, međutim, poručili da se s takvim zahtjevom zakasnilo jer je podnesen više od godine od stupanja na snagu zakona te u trenutku kad su rezultati izbora očigledni.

Pennsylvania je službeno potvrdila Bidenovu pobjedu 24. novembra, a Trumpov tim je podnio tužbu kako bi pokušao zaustaviti potvrdu izbornih rezultata.

Najnovija odluka Vrhovnog suda Pennsylvanije je novi broj u nizu izgubljenih tužbi koje je Trump podigao širom SAD-a u nastojanju da poništi Bidenovu pobjedu na američkim predsjedničkim izborima 3. novembra.

Trump i dalje odbija priznati poraz tvrdeći, bez dokaza, da su izbori namješteni te putem Twittera šalje poruke o bizarnim teorijama zavjera. Predsjedničke ovlasti će Biden preuzeti 20. januara 2021. godine.