Crna lista Pentagona
64

Trumpova administracila uvela ograničenja za Xiaomi i druge kineske kompanije

N. C.
Administracija Donalda Trumpa još uvijek uvodi sankcije kineskim kompanijama, uključujući proizvođača pametnih telefona Xiaomi.

Američko Ministarstvo odbrane dodalo je u četvrtak devet kineskih kompanija, uključujući Xiaomi, na spisak firmi za koji tvrdi da su u vlasništvu ili pod nadzorom kineske vojske. Kompanije s popisa podliježu oštrim ograničenjima, uključujući zabranu američkih ulaganja.

Ovo je zabrinjavajuća vijest za Xiaomi, koji je nedavno nadmašio Apple i postao treći svjetski proizvođač pametnih telefona, prema tržišnoj obavještajnoj firmi IDC. Dionice kompanije pale su u petak za više od 10 posto u Hong Kongu.

Na popisu Pentagona nalazila se i Kineska komercijalna avionska korporacija (Comac), veliki kineski proizvođač aviona u državnom vlasništvu, koji zemlja želi izgraditi kao alternativualternativu Boeingu (BA) i Airbusu (EADSF).

Ministarstvo odbrane je u izjavi reklo da je odlučno suprotstaviti se odnosu kineske vojske i kompanija koje podržavaju vojsku naprednom tehnologijom i stručnošću.

Peking je u petak nazvao nova ograničenja zloupotrebom moći od strane SAD-a.

"Američka industrija ima dugu historiju civilno-vojnih odnosa", rekao je Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, optužujući Trumpovu administraciju za "dvostruke standarde" i "maltretiranje".

Kompanija Xiaomi je poricala da je bila u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

"Kompanija potvrđuje da nije u vlasništvu, ne kontrolira se ili nije povezana s kineskom vojskom i da nije 'komunistička kineska vojna kompanija' definirana prema Zakonu o autorizaciji nacionalne odbrane", navode.

Iz kompanije dodaju da će poduzeti odgovarajući postupak kako bi zaštitili interese kompanije i njenih dioničara.

Potezi su posljednji u nizu akcija koje je Trumpova administracija poduzela protiv Pekinga u sedmicama prije Bidenove inauguracije, a mogli bi zakomplicirati američko-kineske odnose za novu vladu.

"Nova administracija vjerojatno neće biti tako ratoborna, ali možda neće biti toliko voljna baviti se postupcima Trumpove administracije, kao što bi se mnogi nadaju", napisao je u istraživanju u petak Jeffrey Halley, viši tržišni strateg za azijsko-pacifički region Oanda.

Pentagon je na svoju listu ranije stavio 35 kineskih kompanija, uključujući proizvođača čipova SMIC i tehnološku kompaniju Huawei.