Premijer Kanade
14

Trudeau u Južnoj Koreji: Spremni smo na partnerstvo u odbrani od sjevernokorejskih prijetnji

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Kanade Justin Trudeau poručio je u južnokorejskom parlamentu u Seulu da je njegova zemlja spremna na partnerstvo s Južnom Korejom u ključnim projektima minerala i čiste energije te odbrani od sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji.

Obraćajući se, Trudeau je naveo da je Kanada predana povećanju vojnog angažmana kako bi ublažila prijetnje regionalnoj sigurnosti, dok radi zajedno sa Seulom na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"Kanada je spremna ojačati naše partnerstvo s prijateljima poput Koreje u svemu, od baterijskih minerala preko visokotehnoloških inovacija do rješenja čiste energije, ali i odbrane od Sjeverne Koreje", rekao je Trudeau.

Trudeau je jučer stigao u Seul u prvom posjetu jednog kanadskog čelnika u devet godina dok dvije zemlje žele potaknuti saradnju na području sigurnosti i baterijskih minerala koji se koriste u električnim vozilima.

Trudeau i južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol održat će i zajedničku konferenciju za novinare kasnije u srijedu.

Podsjećamo, SAD su u dogovoru sa saveznicima, između ostalog, najavile da će prvi put od 1981. godine u Južnu Koreju poslati nuklearnu podmornicu. Ova odluka je glavni čin "Washingtonske deklaracije", grupe mjera čiji je cilj natjerati Pjongjang da dvaput razmisli o pokretanju nuklearnog napada na južnog susjeda.