Svijet
457

Trodnevna žalost u Turskoj zbog stradanja Palestinaca: Zastave spuštene na pola koplja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Vlada Republike Turske proglasila je trodnevnu žalost povodom stradanja Palestinaca u izraelskim napadima na Gazu. Od jutros su zastave na javnim institucijama i drugim objektima od društvenog interesa u Turskoj spuštene na pola koplja, prenosi Anadolija.

Izuzetak je kompleks mauzoleja Kemala Ataturka Anitkabir, na kojem se zastava spušta samo 10. novembra, na dan smtri osnivača Republike Turske.

Turski zakon predviđa da se u znak solidarnosti sa tragedijama u svijetu može proglasiti Dan žalosti, a ta nadležnost je u rukama vlade. Pored spuštanja zastava na pola koplja, tokom žalosti se odgađaju svi planirani javni programi zabavnog karaktera.

Turska vlada je 14. januara 2012. godine proglasila Dan žalosti povodom smrti osnivača Turske Republike Sjeverni Kipar Reufa Denktasa. Prije toga, zbog tragedija u inozemstvu, Dan žalosti proglašen u periodu od 18. do 21. marta 2011. godine, nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan i odnijeli veliki broj ljudskih života.

Zamjenik turskog premijera i glasnogovornik Vlade Bulent Arinc je sinoć po završetku sjednice Vlade saopćio da Turska još jedanput osuđuje izraelske napade na Gazu i da zbog stradanja Palestinaca u Pojasu Gaze proglašava trodnevnu žalost.