Velika Britanija
0

Trnovit put do istine o ratu u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Iako prevashodno zabavljeni domaćim temama, britanski dnevnici ovog četvrtka listom izvještavaju o toku istrage o okolnostima pod kojima je Velika Britanija ušla u rat protiv Iraka.

U izvještajima o dosadašnjem toku istrage, Times prenosi da je vlada u Londonu, prije nego što je tadašnji premijer Tony Blair naredio invaziju na Irak, dobila obavještajne podatke koji su ukazivali da Sadam Hussein nema pristupa oružju za masovno uništavanje.

Daily Telegraph pak izdvaja otkriće da je premijeru Blairu, deset dana prije početka rata, dostavljena obavještajna procjena da je Sadamovo oružje za masovno uništavanje stavljeno van upotrebe.

Independent pak tvrdi da je istraga prerasla u pokušaj zataškavanja kako bi se istina sakrila od naroda. List navodi da je premijer Gordon Brown optužen da pokušava da od istrage o Iraku načini mrtvorođenče jer je odbio da istražnoj komisiji dozvoli da osjetljiva dokumenta koja bacaju više svjetla na ovaj sukob učini dostupnim javnosti.

Prethodno neobjavljeni dogovor predsjednika istražne Komisije sir Johna Chicota i vlade daje Brownovom kabinetu posljednju riječ u odlučivanju koje informacije mogu da izađu u javnost a koje ne i to, smatra Independent, po preširokim kriterijima, prenosi BBC.