Španija
17

Treneru karatea 302 godine zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Španski sud je u petak osudio Fernanda Torresa Baene na 302 godine zatvora nakon što je proglašen krivim za 48 delikta seksualnog zlostavljanje.

Torres Baena je bio glavni optuženi u slučaju nazvanom Karate, koji se smatra najvećim suđenjem za pedofiliju ikada u jednoj evropskoj državi.

Presudom, izrečenom na sudu u Las Palmasu de Gran Canariju, također se osuđuje Maria Jose Gonzalez, supruga Torresa Baene i instruktorica u njegovoj akademiji za borilačke vještine, na 148 godina zatvora i Ivonne Gonzalez, također instruktorica u akademiji, na 126 godina zatvora.

U presudi, sud je nazvao Torresa Baena "seksualnim predatorom", javili su španski mediji.

Dokazano je da je Torres Baena, u svojstvu trenera borilačkih vještina, razvio brojne tehnike manipulacije učenicima kako bi ih nagovorio da učestvuju u seksualnim eksperimentima, bez obzira na njihov spol.

Njegova akademija je bila centar održavanja orgija posljednjih 15 godina, a starosna dob, spol i broj učesnika nisu igrali ulogu.

Sud je istaknuo da je ovo najveći slučaj seksualnog zlostavljanja zabilježenog u historiji postojanja pravosuđa u Španiji, a 50 osoba je bilo podvrgnuto seksualnom zlostavljanju.