Svijet
95

Traje najveća potraga za teroristima u historiji, protestuje hiljade građana Pariza

Piše: E. F.
Masovno okupljanje građana u znak podrške Magazinu Charlie Hebdo
Masovno okupljanje građana u znak podrške Magazinu Charlie Hebdo
Na ulicama Pariza u toku masovna potraga za napadačima na satirični magazin Charles Hebdo, a u kojoj učestvuje više od 3.000 ljudi. Pomoć i podrška ovome gradu dolazi iz svih dijelova svijeta.

Tako je Barack Obama, predsjednik SAD-a, naredio da se francuskoj policiji pomogne u potrazi za napadačima, te je Francuskoj na raspolaganje stavio sve snage SAD-a.

U večernjim satima na ulicama Pariza započelo je i okupljanje građana u znak protesta zbog današnjeg napada i podrške magazinu Charles Hebdo.

Tako, novinari koji su se okupili na Trgu Republike u Parizu podižu svoje novinarske akreditacije dok drugi u zraku drže olovke, a sve u znak podrške nastradalima i njihovoj borbi.

Na nekim od plakata koje drže ogorčeni građani piše: "Sloboda govora je neprocjenjiva, fundamentalizam bilo koje vrste neće proći".

Svi građani nose oznake na sebi "Ja sam Charlie" kojima se poistovjećuju sa napadom na slobodu govora te na taj način izražavaju svoju solidarnost sa nastradalima u današnjem napadu.

U današnjem terorističkom napadu na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo ubijeno je 12 ljudi od kojih je 10 novinara i dva policajca. Motiv napadača, prema dosadašnjim analizama, jesu crteži karikaturista ovoga magazina koji se odnose na Muhameda a.s.

"Tri zločinca stoje iza krvavog napada na redakciju lista Charlie Hebdo u srijedu u Parizu", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova

Sve smo poduzeli "kako bismo što brže moguće neutralizirali trojicu zločinaca koji su počiniti taj barbarski čin", rekao je ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve po završetku kriznog sastanka vlade ne navodeći druge pojedinosti.