Vreli juli
13

Toplotni val u Turskoj prijeti da obori temperaturni rekord, očekuju se temperature iznad 50 stepeni

S. Š.
Toplotni talas nije zaobišao ni Istanbul (Foto: EPA-EFE)
Toplotni talas nije zaobišao ni Istanbul (Foto: EPA-EFE)
Prema prognozama meteorologa, očekuje se da će se toplotni val u Turskoj nastaviti i u narednim danima, a najavljeno je da će temperature u jugoistočnoj regiji koja se graniči sa Sirijom dostići 50 stepeni Celzijusa.

Profesorica Sermin Tagil, šefica Odsjeka za geografiju na Univerzitetu Bakircay u zapadnom Izmiru, rekla je da su globalne prosječne temperature od početka jula porasle na nivo koji nikada nije zabilježen u ljudskoj historiji.

"Ne može se očekivati ​​da će ova povećanja globalnih prosječnih temperatura biti ista u svim dijelovima svijeta. Mediteranski basen, u kojem se nalazi Turska, skreće pažnju kao jedno od mjesta gdje je porast prosječnih temperatura najočigledniji", rekla je ona.

Grad Cizre u jugoistočnoj provinciji Sirnak, koja se graniči sa Sirijom, 20. jula 2021. registrovao je maksimalnu temperaturu od 49,1 stepen Celzijusa, najvišu temperaturu ikada zabilježenu u Turskoj.

Međutim, sa trenutnim toplotnim valom, ovaj rekord bi mogao biti oboren, a očekuje se da će temperature dostići 50 stepeni Celzijusa u istom regionu.

Osim toga, ona je predvidjela da će se vruće vremenske prilike zadržati do kraja mjeseca, posebno u zapadnim i južnim regijama zemlje.

"Najveća prijetnja bit će za zdravlje ljudi, biljaka i životinja jer će toplotni val nesrazmjerno naštetiti starima, djeci, radnicima na otvorenom i onima koji pate od hroničnih bolesti", rekla je.

Prema izvještajima novinske agencije Demiroren (DHA) u nedjelju, mjerenjima obavljenim širom Turske, utvrđeno je da su okrug Kaš u Antaliji i Koycegiz u Mugli najtoplije tačke u zemlji, sa najvišom temperaturom od 45,9 stepeni Celzijusa u subotu, prenosi Dailysabah.