Svijet
0

Tokom više od 1.000 neprijavljenih letova po Evropi CIA izvršila i otmice

FENA
CIA je obavila više od hiljadu neprijavljenih letova iznad evropske teritorije od 2001. godine - i jasno prekršila međunarodne sporazume, saopštili su istražioci Evropskog parlamenta.

Tokom nekih letova CIA je kidnapovala osumnjičene za terorizam i odvela ih u zemlje gdje bi mogli biti izloženi mučenjima.

Poslanici koji istražuju navodne ilegalne aktivnosti CIA-e u Evropi također su saopštili kako izgleda da incidenti kada se osumnjičeni teroristi izručuju američkim agentima nisu bili izolovani, te da su osumnjičeni često transportovani istim avionima i u grupama, javio je AP.

Poslanici EU predstavili su prvi preliminarni izvještaj o svojim nalazima, zasnovanim na podacima koje im je pružio Eurocontrol, agencija za zračnu sigurnost EU i informacijama prikupljenim tokom tromjesečnih saslušanja i više od 50 sati svjedočenja pojedinaca koji su izjavili kako su ih oteli i mučili američki agenti, te informacijama zvaničnika EU i grupa za ljudska prava.

Podaci pokazuju kako su CIA-ini avioni učinili brojna zaustavljanja na evropskoj teritoriji koja nikada nisu prijavljena, kršeći međunarodni sporazum o zračnom saobraćaju koji zahtijeva od avioprijevoznika da prijavi rutu i mjesta zaustavljanja aviona s policijskim zadatkom, saopštio je italijanski poslanik Giovanni Claudio Fava, koji je sačinio nacrt izvještaja.

"Rute nekih od tih letova izgledaju prilično sumnjivo, to su čudne rute za letove. Teško je zamisliti da su ta zaustavljanja bila iz jednostavnog razloga ponovnog snabdijevanja gorivom", kazao je Fava.