Svijet
0

Tokio otkupljuje sporna ostrva?

SRNA
Japanski mediji navode da je zvanični Tokio postigao dogovor o otkupu spornih ostrva u Istočnokineskom moru od privatnog vlasnika.

Prema pisanju medija, Vlada će platiti 26 miliona dolara za otkup ostrva, koja su u Japanu poznata kao Senkaku, a u Kini Diaoyu.

Japanska novinska agencija "Kyodo" javila je da je postignut sporazum o kupovini tri od pet ostrva te da će zvanični ugovor o kupoprodaji biti okončan do kraja mjeseca.

Listovi "Asahi" i "Yomiuri" pišu da će vlada odobriti dogovor sredinom ovog mjeseca.

Još nema zvanične potvrde izvještaja koje su prenijeli svi veći japanski listovi pozivajući se na izvore iz Vlade.

Guverner Shintaro Ishihara objavio je pokušaje otkupa spornih ostrva. On je započeo prikupljanje javnih donacija kako bi gradska vlada otkupila ostrva usljed povežanih tenzija sa Kinom.

Na redovnoj konferenciji za novinare šef kancelarije japanske Vlade Osamu Fujimura rekao je da Vlada i vlasnik ostrva vode razgovore, ali nije želio da komentariše o detaljima pregovora.

Sredinom prošlog mjeseca, kineski aktivisti došli su do ostrva s ciljem promocije kineskog suvereniteta nad spornom teritorijom. Pojedini aktivisti su deportovani dok su se ostali saglasili da će se vratiti na isti način na koji su i došli do ostrva.

Kinesko-japanski odnosi pogoršali su se kada se početkom septembra kineski ribarski brod sudario sa japanskim patrolnim čamcem blizu arhipelaga u Istočnokineskom moru, na koji obje zemlje polažu pravo.

Kina tvrdi da je nenaseljeni lanac ostrva pod njenim suverenitetom od davnina dok je Japan saopštio da je kontrolu preuzeo 1890. godine nakon što je utvrđeno da nema stanovnika.