Svijet
0

Tibetanski aktivist: Tukli me u kineskoj ambasadi u Beču

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jedan tibetanski aktivist, koji je uhapšen nakon što je strgnuo zastavu s balkona kineske ambasade u Beču za vrijeme demonstracija u četvrtak, izjavio je za subotnji broj dnevnog lista Wiener Zeitung da su ga kineski zvaničnici tukli.

Za vrijeme demonstracija protiv represija što su ih kineske vlasti provodile u Tibetu, Tso Tashi Taoh je strgnuo kinesku zastavu i postavio tibetansku. On je uhapšen i zadržan 45 minuta u diplomatskom predstavništvu, a zatim oslobođen.

Aktivist tvrdi da su ga tukli šakama po licu i štapom po leđima. On je dodao da su ga vezali i da ga je više osoba tuklo nogama.

Ataše za štampu kineske ambasade Liu Chang je ove optužbe nazvao "čistim lažima", ali je potvrdio da je aktivist bio zavezan jer je bio "vrlo jak".

Udruženje "Spasite Tibet" je saopćilo da bi liječnički nalaz mogao potvrditi povrede koje je zadobio tibetanski aktivist.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik je u četvrtak osudila upad aktiviste u kinesku ambasadu, ali je kineskom ambasadoru u Austriji izrazila protest protiv kineskih represija u Tibetu.

U petak se 150 protibetanskih demonstranata mirno okupilo u Beču, pod nadzorom policije.