Svijet
0

Theresa May uvodi zakon Alana Turinga za posthumni "oprost" homoseksualcima

Klix.ba
Vlada britanske premijerke Therese May odlučna je u namjeri da uvede zakon Alana Turinga, kojim bi se popravile greške iz prošlosti, gdje su gay muškarci bili optuživani za "veliku nepristojnost", piše Independent.

Zakon bi trebao služiti kao posthumno izvinjenje osobama koje su prema starim zakonima bile optužene za seksualne prekršaje, a sada ne bi bile krive ni za što.

Alan Turing bio je matematičar i jedan od prvih informatičara, a u Drugom svjetskom ratu bio je od neprocjenjive važnosti, s obzirom na to da je dešifrirao poruke nacista. Turing je 1952. u Manchesteru osuđen za homoseksualnu aktivnost, a posthumno pomilovanje od kraljice Elizabete II dobio je 2013. godine.

Ovaj brilijantni matematičar, za koga se kaže da je skratio Drugi svjetski rat za od dvije do četiri godine, izgubio je svoj posao u tajnoj službi nakon optužbi, a bio je prisiljen i da prođe kroz hemijsku kastraciju.

Dvije godine nakon toga Turing je izvršio samoubistvo, a pretpostavlja se da je oko 49.000 osoba osuđeno za isti čin dok homoseksualnost nije dekriminalizirana 1967. godine.