Svijet
0

The Times: Zašto se Bush poziva na Vijetnam?

FENA
Analitičari u Bijeloj kući priznali su da pozivanje na Vijetnamski rat u cilju opravdavanja američkog ostanka u Iraku, što je predsjednik George W. Bush uradio u govoru pred veteranima toga rata prošle sedmice, predstavlja riskantnu temu, izvještava dopisnik The Timesa iz Washingtona.

Analitičari kažu da su se tom temom ranije bavili antiratni pokreti i da Amerikanci više vole zaboraviti iskustvo iz Indokine i radije se sjećati ko je pobijedio u hladnom ratu.

Neimenovani izvor u Bijeloj kući je rekao Timesu i da je predsjednik Bush mjesecima razmišljao o pravom trenutku za uvođenje Vijetnama kao teme u raspravu o američkom ostanku u Iraku - i dodaje da se tom temom bavi nova knjiga historičara Marka Moyara.

Uz to, pristalice nastavka američkog vojnog prisustva u Iraku nalaze razloge za svoju politiku i u knjizi Louisa Sorleyja "Jedan bolji rat", piše Times u nedjelju.

The Observer piše da su američki demokrati izazvali pometnju na američkoj političkoj sceni kada su samo nekoliko sedmica pred važan izvještaj o stanju u Iraku pohvalno govorili o pojačanim vojnim "mjerama" u Bagdadu koje već daju konkretne rezultate.

Iako se američki demokrati pojačano protive ratu u Iraku od kongresnih izbora prošlog novembra, neki od njihovih najuticajnijih lidera, poput Hillary Clinton i Baracka Obame, kažu da pojačane vojne mjere u Iraku daju rezultate.

U sličnom tonu je govorio i bivši predsjednik Bill Clinton iako, gledano u cjelini, demokrati traže brže povlačenje američke vojske iz Iraka piše Observer.