Svijet
0

The Times: Islamska mini država u Gazi?

FENA
Burna zbivanja na Bliskom istoku zauzimaju u četvrtak udarno mjesto u vanjskopolitičkim rubrikama svih londonskih listova, dok The Times u članku na naslovnici procjenjuje da se Gaza sve više pretvara u islamsku mini državu.

Pripadnici Hamasa nadjačali su svoje sekularne protivnike iz pokreta Fatah, nakon što su opkolili njihove položaje i razorili im posljednja uporišta. Ti žestoki sukobi između dvije palestinske frakcije doveli su u pitanje svu budućnost bliskoistočnoga mirovnog procesa, ističe dopisnik Timesa.

Dnevnik The Guardian u uredničkom komentaru ocjenjuje kako se odluka međunarodne zajednice da bojkotira palestinsku vladu nacionalnog jedinstva na čelu s Hamasom pokazala kao katastrofalan potez.

Pored toga, u povjerljivom izvještaju donedavnoga posebnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Bliski istok, bivšeg peruanskog šefa diplomatije Alvara de Sota, koji list objavljuje ove sedmice, ukazuje se na ulogu Izraela i Sjedinjenih Država u potkopavanju napora da se u regiji osigura mir.

De Soto nije jednini iskusni diplomat koji je na Bliski istok stigao kao umjereni političar da bi dvije godine kasnije otišao bijesan na Washington i Tel Aviv.

No, dobro obaviješteni posmatrači i prije toga su vjerovali da je američki pritisak potpuno onemogućio Ujedinjene nacije da nastupe kao nepristrani pregovarač kao i da je bliskoistočni mirovni proces podredio svojoj politici prema Iraku i Iranu, primjećuje Guardian u redakcijskom komentaru.

Uvodničar Daily Telegrapha konstatira da se moglo pretpostaviti kako će biti iznesene optužbe na račun Izraela i njegovih zapadnih saveznika da su oni u krajnoj liniji odgovorni za krvoproliće u Gazi.

No, argumenti koje de Soto u svome izvještaju koristi za kritiku politike Washingtona neosnovani su i opasni. Za krvoproliće je odgovoran Hamas, koji se uglavnom finansira iz Irana, a ne Zapad. Umjesto da pokrene dijalog s Hamasom, Zapad bi trebalo da pojača napore kako bi ga onemogućio u pokušaju da na palestinskim teritorijama formira teokratsku državu, smatra Daily Telegraph.

Vezani članci