Svijet
0

The Times: "Crvene linije" preko kojih Rusija neće prijeći

FENA
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći u moskovskom Institutu za međunarodne odnose, kazao je da sudbinu Kosova i namjeru Sjedinjenih Država da izgrade proturaketni odbrambeni štit na istoku Evrope Rusija smatra "crvenim linijama" preko kojih neće prijeći i koje bi mogle dovesti do sukoba sa Zapadom.

Ministar Lavrov je upozorio da je ruski stav čvrst i dodao kako inozemni partneri Rusije moraju uvidjeti da se Moskva ne namjerava cjenjkati oko tih pitanja.

S druge strane, ruski ministar je također odbacio zabrinutost Zapada u pogledu takozvane nove ruske prijetnje, koja je, kako je kazao, rezultat obnavljanja statusa Rusije kao jedne od vodećih svjetskih sila.

"Određeni politički krugovi na Zapadu nisu bili spremni za to i nisu sastavili akcioni plan. To, međutim, ne znači da je potrebno izmišljati novi mit o ruskoj prijetnji", naglasio je Sergej Lavrov, prenosi Times.

List najviše pažnje ipak poklanja opaskama Sergeja Lavrova na račun odnosa Moskve i Londona opterećenih ubistvom bivšega ruskog agenta Aleksandra Litvinjenka u britanskoj prijestonici.

Šef ruske diplomatije je iskoristio citat iz Shakespearove drame Hamlet kako bi optužio Britaniju da kuje zavjeru protiv Rusije pružajući utočište određenima, kako je rekao, odvratnim osobama, poput milijardera Borisa Berezovskog.

"Smišljeno ili ne, London se upetljao u intrige i provokacije uperene protiv Rusije", naglasio je Sergej Lavrov, ali je i dodao da mu je žao zbog zahlađenja u odnosima izazvanog slučajem Litvinjenko.

Times pritom primjećuje da je izbor citata baš iz Hamleta prepun ironije, budući da se jedan od centralnih likova Shakespearove tragedije zove Polonije - Aleksandar Litvinjenko je umro od trovanja radioaktivnim izotopom polonijem 210, podsjeća list.