Svijet
0

The Independent: "Crna nada" Amerike

FENA
Dnevnik The Independent u subotu opširno piše o Baracku Obami, američkom senatoru koji danas otpočinje kampanju za demokratskog kandidata na predsjedničkim izborima, nazivajući ga "najuzbudljivijim političarem Amerike u ovom trenutku".

Obama je prvi afričko-američki kandidat s realnom šansom da uspije, piše Independent, usprkos tome što ga mnogi Amerikanci i ne doživljavaju kao crnca.

Sin bijele majke i oca Kenijca, Obama nosi poruku nade i pomirenja, što ga svrstava u određenu crnačku grupaciju, kojoj naprimjer pripadaju bivši državni sekretar Colin Powell i slavni igrač golfa Tiger Woods, grupaciju koja zapravo transcendira rasu.

Bijelci ga ne doživljavaju kao prijetnju, već se osjećaju ponosnima što pripadaju društvu u kojem je ovakav uspon moguć. Ovo Obamu, međutim, udaljava od većine crnih glasača.

Njegov govornički stil i šarm mnoge podsjećaju na bivšeg predsjednika Kennedyja, što predstavlja snažan magnet za mnoge birače.

Niko međutim ne može prognozirati da li će njegova kampanja, koja dobija na velikom zamahu, ali koja, po mišljenju mnogih, nema dovoljnu dubinu, zaista i uspjeti, naročtio s obzirom na snažnog suparnika u obliku Hillary Clinton, piše Independent.