Svijet
0

The Guardian: Irak i "prljava" predizbiorna kampanja u SAD-u

FENA
Prema podacima iračke vlade, u oktobru je ubijeno 1.289 ljudi, što je 18 posto više nego u septembru i što potvrđuje uzlazni trend od napada na jedno šiitsko svetilište u februaru, objavio je u četvrtak na naslovnici Financial Times.

List navodi da je u prošlom mjesecu postavljen novi rekord po broju civilnih žrtava sektaškog nasilja u Iraku te kao mogući paradoksalni razlog oktobarskog rekorda navodi to što su Iračani tada slavili mjesec ramazan.

Financial Times dodaje da su podaci iračke vlade nepouzdani zbog problema sa sakupljanjem preciznih informacija i da je stvarni broj ubijenih civila vjerovatno još veći.

Irak je i centralna tema, po ocjeni The Guardiana, "sve prljavije" predizborne kampanje pred dopunske izbore za američki Kongres sljedeće sedmice.

Suočena s vjerovatnim porazom i gubitkom kontrole nad jednim, a možda i oba doma Kongresa, Republikanska stranka predsjednika Georgea W. Busha "odvrnula je sve slavine" sve agresivnijom kampanjom s ciljem da ocrni demokratske protivnike i zaplaši birače.

Ankete, međutim, govore da je "izborni povratak" republikanaca malo vjerovatan, piše list, te savjetuje američkim biračima da "sačuvaju živce" i ovaj put "obave posao" kako bi "promijenili globalnu političku scenu u iduće dvije godine".