Svijet
0

The Guardian: Blair - mirovni izaslanik

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Naslovnicama većine londonskih listova i u utorak dominiraju izvještaji o mogućoj novoj ulozi premijera Tonyja Blaira, koji u srijedu svoju funkciju prepušta Gordonu Brownu.

The Guardian piše da će Tony Blair iz sjedišta vlade u Downing Streetu broj 10 otići na Bliski istok, na funkciju mirovnog izaslanika međunarodne zajednice zaduženog za pripremanje Palestinaca za pregovore s Izraelom.

Očekuje se, nastavlja list, da će ta nova Blairova uloga, koja je bila pripremana više sedmica, biti objavljena danas na sastanku bliskoistočnog kvarteta koji čine Ujedinjene nacije, Evropska unija, Sjedinjene Države i Rusija.

Prijatelji Tonyja Blaira, navodi Guardian, sugeriraju da će njegovi napori prije svega biti usmjereni na obnavljanje palestinskog jedinstva.

Dnevnik Financial Times primjećuje kako postoje sumnje da će Blair na svome novom poslu biti uspješan jer ne uživa podršku u svojoj zemlji, a kamoli na međunarodnom planu.

Gordon Brown je javno rekao da nema ništa protiv nove Blairove uloge, no privatno, kako se saznaje, nije nimalo sretan, mada želi izbjeći sukob prije preuzimanja premijerske fotelje u srijedu.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova, koje uopće nije konsultirano, navodno je vrlo ljuto.

Istovremeno, napominje Financial Times, na Blaira nimalo blagonaklono ne gledaju ni zvaničnici Evropske unije zaduženi za vanjsku politiku kao ni mnoge arapske zemlje u kojima je on diskreditiran zbog uloge što ju je imao u ratu u Iraku.