Svijet
0

Terorizam najveći problem u Španiji

Sarajevo-x.com
Bombaški napad na voz u Madridu
Bombaški napad na voz u Madridu
Prema najnovijoj anketi stanovnici Španije vide terorizam kao najveći problem ove države, nakon što je baskijska separatistička organizacija ETA usmrtila dvoje ljudi u bombaškom napadu koji se desio u decembru prošle godine na međunarodnom aerodromu u Madridu.

Česti napadi terorističkih grupa kao što su ETA i islamski militaristi postali su ozbiljniji problem u odnosu na visoku stopu nezaposlenosti sa kojom se Španija bori već godinama, pokazali su rezultati ankete koju je objavila agencija za istraživanja CIS.

U prošlim anketama o najvećim problemima Španije koje su sprovedene do 2005. godine terorizam je bio na trećem mjestu, odmah iza nezaposlenosti i imigracija.

Stanovnici Španije su danas jednako zabrinuti zbog terorizma kao i 2004. godine kada su islamski militaristi izvršili nekoliko bombaških napada na madridske vozove i pritom usmrtili 191 osobu.

Eksplozija auto bombe na madridskom aerodromu u decembru prošle godine, bila je prvi smrtonosni napad pripadnika organizacije ETA u posljednje tri godine.

Pripadnici terorističke organizacije ETA su oduzeli više od 800 ljudskih života u četiri desetljeća dugoj borbi za neovisnost Baskije.