Komentari (61)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Nažalost, nije doživio potvrdu svoje tačne prognoze, mučki je u. bijen u atentatu iz zasjede nekoliko mjeseci kasnije . Šejhova prognoza se danas, obistinjuje.
O. dred \"E. l-M. udžahidin\" je, kao ključna j. edinica o. slobađanja Vozuće, u spomenutim o. peracijama . pretrpio v. elike g. ubitke - p. oginulo je 98 m. udžahida, a preko 150 m. udžahida je . teško ranjeno. Pa ipak, h. erojstvo koje su pokazali m. udžahidi o. svojilo je srca mnogih stanovnistva koji su počeli u velikom b. roju pristupati O. dredu. Za veoma kratko vrijeme O. dred je postao m. nogo brojniji i utjecajniji, prije svega u v. ojnom smislu, što je n. eprijateljima Bosne p. redstavljalo n.ajveći p. roblem, zbog čega se p. ohod na Doboj morao z. austaviti. Nakon potpunog . oslobađanja Vozuće šejh Enver Šaban je rekao m. udžahidima: \"Ovaj naš uspjeh je veliki. N. eprijatelji islama i muslimana neće dozvoliti da nastavimo dalje, oni će nas sigurno zaustaviti i od danas počinje naš p. rogon.\" Šejh Enver je bio potpuno u pravu.
O. slobođene su putne k. omunikacije Maglaj - Zavidovići, Banovići - Zavidovići, odnosno, u potpunosti su povezani . teritoriji zeničkog i tuzlanskog regiona, te maglajske i zavidovićke općine. č. etnici su b. ježali glavom bez obzira. . Jedinice A.rmije RBiH su za samo nekoliko dana došle nadomak Doboja kada počinju pripreme za o.slobađanje ovog grada, koji bi bez ikakve sumnje bio o. svojen da o. slobodilački p. ohod A. rmije RBiH nije z. austavljen od strane MEDUNARODNE ZAJEDNICE.
VIDJELA SE JE TKZ. HUMANOST RATKA MLADICA KOJI JE PRED KAMERAMA DAVAO COKOLADU JEDNOM DJECAKU A, MALO KASNIJE SU MU NJEGOVI VOJNICI U. BILI OCA ILI NEKOGA IZ SIRE ILI BLIZE RODBINE. TOLIKO O NJIHOVOJ TKZ. HUMANOSTI.
i posle svega SRBI SU POKAZALI HUMANOST DAJUCI PREVOZ KOLJACIMA IZ PODRINJA
\"Nakon što smo o. svojili . Paljenik mogli smo vidjeti č. etnike kako se p. ovlače, baš u skladu n. aređenja koje su dobili od svoje k. omande\", prisjeća se jedan od u. česnika o. svajanja P. aljenika. Tako je prva faza \"F. arza 95\" odrađena u potpunosti što je r.ezultiralo p. ovlačenjem č. etnika iz Vozuće prema Ozrenu. Jedinice 3. i 2. korpusa Armije RBiH istog dana u ranim popodnevnim satima s. pojile su se u centru Vozuće. Ostatak jedinica je nastavio n. apredovanje prema Ozrenu. Za nekoliko dana je o. slobođeno oko 400 kvadratnih kilometara nove t. eritorije. O. svojene su dvije trećine ukupnog masiva planine Ozren, Blizna, Bijela Ploča (sjedište tzv. srpske općine Maglaj), Jablanica i još petnaestak sela.
I ovoga puta ključni z. adatak o. slobađanja Vozuće dat je O. dredu \"E.l-M. udžahidin\" i v. ojnicima koji su p.otčinjeni O.dredu, a koji su se u prethodnoj a. kciji \"E.l-Kerama\" dokazali kao pravi j. unaci. K.ljučni z.adatak se zvao P.aljenik. K. ota Paljenik je veoma t. eška za o. svajanje, a bila je prava utvrda. Ispred č. etničkih r.ovova bio je brisani p. rostor koji je bio sav i. zminiran. Ujutro, pet minuta do šest sati, m. udžahidi su se podvukli pod č. etničke r. ovove na .k.oti . Paljenik. Nekoliko sekundi pred početak n. apada č. etnici su pozvali m.udžahide da ne čekaju više, nego da krenu u n. apad. Naravno, m. udžahidi su čekali znak svoga e. mira nakon čega je krenulo o. slobađanje Vozuće. P.aljenik je p. ao za sedam minuta, č. etnici nisu uspjeli p. objeći iz r.ovova, svi su tu z. avršili.
Mungosi, idite pomozite Cecenima. Slicne ste pameti, a bogami i ljepote. Braca Rusi vas mogu na miru tamaniti. Nema EU, OHR, NATO itd...
U SALAMU 19.10.2010. u 11:56 SLAB JE OVAJ DIN KOD NASIH PO..TU..RCENJAKA DA JE JACI ISLI BI DA POMAZU BRACI U NEVOLJI A NE OVAKO NECE NIKO SEHIDSKI POJAS DA PREUZME...... @forumaši I ovo je iz B I J E LJ I N E
KONTROLOR 19.10.2010. u 09:57 NABYAJAJU U DYPE STRUJU CHECHENIMA,MAZU IH SVINJSKOM MASCU..PRED LIKVIDACIJU JAOOOO JA BI OVAKO I SA BOSNJAMA ISTA STOOOKA @forumaši sa-x a Ovaj ogavni komentar je poslat iz B I J E LJ I N E,inače njegov autor je jedan geno.cidas sa dna kace.
Vozuću je š. titila k. ota P. aljenik koja se nalazi uz samu cestu i koja je bila potpuno g. ola sa strane odakle su b. orci A. rmije trebali . dariti, a njenim p. adom bi se postigla potpuna d. ominacija okolnim k. otama i samom Vozućom. Naravno, ovaj zadatak je ponovo dopao - sada već l.egendarnim - m.udžahidima. O.peracija je - kako bi se ostvarila što sigurnija p.objeda - trebala biti izvedena u zajedničkim djelovanjem Drugog i Trećeg k. orpusa. Ponovo, u samo svitanje 10. septembra 1995. godine, izveden je s. ilovit u. dar združenih s.naga, a l.iniju prvi probijaju ponovo M. udžahidi, i to na Paljeniku. I ovaj put za akciju probijanja č. etničkih . l. inija nije trebalo više od dvadeset minuta. Nakon preuzimanja najdominantnije .kote, jedinice A rmije kreću prema centru Vozuće, koju su civili već napustili, a č.etnici se dali u p.aničan b.ijeg p.ut Doboja.
K. omadant \"L. ake\" p. ješadijske b. rigade iz Prnjavora Vlade Živković ovako je, u svom izvještaju, opisao tu b. itku: Bilo je to tako m.unjevito da b. orci nisu stigli p. uniti svoje o. kvire m. unicijom. Naravno, p. riključile su se i ostale jedinice A rmije BiH, a u. spjeh nije prošao bez g. ubitaka.B.itka za Vozuću Vrata Ozrena su bila otvorena, a teški g. ubici č. etnika na Podsjelovu i u kasnijim a.kcijama te stalna d. ezertersva domicilnih č. elnika, n.atjerali su ih da dovlače s. nage sa drugih r. atišta. Č.etnički k.omadant Vlado Živković pokušava povratiti poljuljani ugled dopisom svim j.edinicama: Ovdje T.urci mogu samo preko nas m.rtvih dalje. Spremni smo da se p. okoljemo sa njima, pa kom obojci kom o. panci! Vozuću je štitila kota Paljenik koja
M. udžahidi dolaze- Na Spasovdan, 27. maja, č. etnici su izvršili m. asakr u ulici Vase Miskina. Na taj isti dan, sličan z. ločin su izveli i u Zavidovićima, a tog 27. maja 1995. godine, u samo svitanje, na č. etnike su u. darili b. orci o. dreda E l-Mudžahid. Podijeljeni u dvanaest grupa, u. skačući u r. ovove i u b. orbi . rsa u p. rsa, za samo desetak minuta o. vladali su ovom k.otom. Iznenađenje i pobjeda su bili p. otpuni, a u r. ovovima je ostalo 170 č. etnika koji više nikome nisu mogli postavljati pitanja u stilu: Treba li vam v.reća za Tuzle?
Kota Podsijelovo- Podsjelovo je greda koju čine četiri dominantne kote, 715, 726, 702 i 706, što neupućenima u topografiju ovih prostora ne znači mnogo, ali ova greda je k. apija Ozrena i onaj ko je k. ontrolise lahko može z. auzeti cijeli Ozren. Č. etnici su bili svjesni toga, pa su ovaj dio r.atišta izuzetno . tvrdili držeći j. ake s. nage na njemu. Prema izjavama mnogih visokih oficira Armije BiH, ovi se p. oložaji nisu mogli zauzeti bez pomoći a. vijacije. Mnoge j. edinice Armije BiH su se izredale na ovoj k. oti, ali bez ikakvog uspjeha, a onda je taj zadatak pripao odredu E.l- M. udžahid.
Razlog njegove posjete nije bio nimalo slučajan. Naime, odavno se bilo pročulo da su m. udžahedini stigli i da se očekuje s. ilovit n. apad na Vozuću, pa je trebalo o. sokoliti č. etnike, među kojima se već bilo pojavilo d. ezerterstvo. Svi se sjećamo tužnog 25. maja 1995. kad je g.ranata koja je došla sa ovih kota u.smrtila više od 70 mladića i djevojaka na tuzlanskom korzu. Osim toga, niko ne spominje da u tako opsežnoj a.kciji - u kojoj su sudjelovala d. va korpusa - nije p.oginuo ni jedan jedini srpski civil, žena, ili dijete. Borce A.rmije BiH posebno je iritrala m.orbidnost č etnika, koji su, poslije m.asakra nedužnih civila u Tuzli, stalno dovikivali b. orcima Armije: Trebaju li vam vreće za Tuzlu?