Svijet
0

Tenkovi crnogorske vojske u visokim pećima

FENA
Crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić najavio je da će u utorak početi uništavanje viška vojnog naoružanja, a prvi korak će biti rezanje i pretapanje 61 tenka u nikšićkoj željezari, dok će samo jedan biti sačuvan za muzej.

On je kazao da je uništavanje teškog naoružanja dio tzv. MONDEM programa, u koji su uključeni UNDP i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

"Nakon rezanja tenkova slijedi period verifikacije tokom kojeg se sve potpisnice Dejtonskog sporazuma i OSCE-a mogu na licu mjesta uvjeriti da su tenkovi uništeni", rekao je Vučinić.

Naglasio je da je za realizaciju ovog projekta potrebno 6,2 miliona američkih dolara.

Načelnik crnogorskog generalštaba Jovan Lakčević rekao je nedavno da vojska neće imati tenkove, avione i raketne sisteme, ističući da je s prijemom Crne Gore u Partnerstvo za mir i uključivanjem u međunarodne integracije dio sigurnosti prenesen na partnere i saveznike.

On je dodao da su od 273 lokacije, objekta, čvorišta, kasarne, zgrade i svega što je bilo na teritoriji Crne Gore dok je postojala vojska bivše državne zajednice za sadašnje potrebe vojske ostavljeno samo 26, a planirano je i daljnje smanjenje toga broja.