Svijet
0

Telengana je nova indijska država

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijska južna država Andhra Pradeš zvanično se raspala na dva dijela, dok je njen sjeverni dio pretvoren u novu državu nazvanu Telangana.

Taj potez je uslijedio nakon dugih protesta mještana Telengane, koji smatraju da je njihova regija dugo bila zanemarivana.

Telengana, koja je ztvanično počela da postoji od ponoći po lokalnom vremenu, postala je 29. indijska država.

Sa stanovništvom od 35 miliona ljudi, nju čini deset bivših oblasti države Andhra Pradeš i gryad Hyderabad.

Chandrasekhar Rao, iz stranke Telangana Rashtra Samithi (TRS), koja već 14 godina predvodi pokret za odvajanje i formirat će vladu nove države, položio je zakletvu kao premijer Telangane.

Hyderabad, koji će 10 godina činiti zajedničku prijestonicu dvije države, bio je prekriven ružičastim balonima, transparentima i zastavama kako bi obilježilo stvaranje državnosti Telengane, javlja dopisnik BBC-ja Zubair Ahmed. Ružičasta je boja stranke TRS.

"Žrtva našeg naroda i omladine koja je predvodila pokret kulminirala je formiranjem nove države. Ovo je historijski dan za nas", izjavio je Krishank, lokalni studentski čelnik.

Kazao je da bi osiguravanje radnih mjesta hiljadama mladih ljudi trebalo biti vrhunski prioritet nove vlade.

Također je, međutim, bilo i protivnika podjele. Jedan, po imenu Ravi, izjavio je kako je nesretan šrto se njegova "voljena država raspala".

"Ovo je tužan dan jer mi govorimo istim jezikom i nemamo različite identitete. Političari su odigrali prljavu ulogu u podjeli države na dva dijela", izjavio je Ravi, informatički tehnolog.

Andhra Pradeš i Telangana dijele isti jezik telugu.