Mahmud Ahmadinejad
0

"Teheran ne odustaje od svog prava na nuklearnu energiju"

SRNA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Iran se - kada je riječ o njegovom pravu na nuklearnu energiju - neće povući "ni za jednu jotu", ali je spreman na saradnju o pitanjima koja se tiču atomskog goriva, elektrana i nuklearne tehnologije, rekao je danas iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad.

Prema njegovim riječima, obezbjeđenje nuklearnog goriva za reaktor u Teheranu šansa je za Iran da "procijeni iskrenost" svjetskih sila i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Ahmadinejad je izjavu dao na dan kada se očekuje da Teheran iznese svoj zvaničan odgovor na prijedlog IAEA.   

Pozivajući se na nezvanične izvore, iranska novinska agencija "Mehr" juče je javila da će Teheran okvirno prihvatiti sporazum, ali da će predložiti neke promjene u tekstu prijedloga sporazuma.

Direktor IAEA Mohamed El Baradei iznio je 21. oktobra na pregovorima u Beču predstavnicima Rusije, SAD, Francuske i Irana prijedlog sporazuma koji su odobrili Washington, Moskva i Pariz dok je Teheran zatražio dodatnih nekoliko dana kako bi odgovorio. 

Prema prijedlogu sporazuma, Iran bi do kraja 2009. godine trebalo da u inostranstvo pošalje 1.200 kilograma uranijuma, obogaćenog manje od pet odsto, koji bi u Rusiji bio obogaćen do 19,75 odsto, a u Francuskoj prerađen za potrebe reaktora u Teheranu.

Više iranskih zvaničnika odbacilo je mogućnost da se ta količina uranijuma šalje u inostranstvo. Iran trenutno ima u skladištu 1.500 kilograma slabije obogaćenog uranijuma.