Svijet
0

Talibanski portparol zaprijetio ubistvom južnokorejskih talaca

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Čovjek koji se predstavlja kao talibanski portparol izjavio je u srijedu da su pregovori o životima 23 južnokorejskih talaca zakočeni i da militanti planiraju ubiti "nekoliko" zatočenika istog trenutka.

Qari Yousef Ahmadi, koji tvrdi da govori u ime militanata, izjavio je da afganistanska vlada nije odgovorila ni na jedan od njihovih zahtijeva i da će između 11 i 14 sati militanti ubiti "nekoliko" talaca, javio je AP.

Iako su se neke od ranijih Ahmadijevih tvrdnji pokazale tačnima, on je također davao i netačne izjave, dovodeći u pitanje pouzdanost svojih informacija.

Ali Shah Ahmadzai, pokrajinski policijski načelnik, izjavio je kako smatra da su pregovori na dobrom putu i izjavio je da je nova prijetnja iznenađenje za njega.

"Ne znam zašto su oni iznenada promijenili mišljenje. Moja poruka talibanima je da koriste toleranciju i budu strpljivi. To (ubistvo talaca) je protiv afganistanske kulture", iztjavio je Ahmadzai.

Južnokorejski taoci, među kojima je 18 žena, oteti su prošlog četvrtka dok su se vozili autobusom kroz pokrajinu Ghazni na autoputu Kabul-Kandahar, najvećoj afganistanskoj saobraćajnici.

Južnokorejski pregovarači otputovali su u pokrajinu Ghazni kako bi učestvovali u pregovorima. Tri ranija roka za ubistva talaca prošla su bez ikakvih posljedica.