Glavni proizvođač
244

Talibani zabranili uzgoj droge, uključujući za zemlju veoma unosnog opijuma

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Talibani su u danas objavili zabranu uzgoja narkotika u Afganistanu, najvećem svjetskom proizvođaču opijuma.

"Prema dekretu vrhovnog vođe Islamskog Emirata Afganistana, svi Afganistanci su obaviješteni da je od sada uzgoj maka strogo zabranjen u cijeloj zemlji", navodi se u naredbi talibanskog vrhovnog vođe Haibatullaha Akhundzade.

"Ako neko prekrši uredbu, usjev će biti odmah uništen, a prekršilac će biti tretiran u skladu sa šerijatskim zakonom", navodi se u naredbi, objavljenoj na konferenciji za novinare Ministarstva unutrašnjih poslova u Kabulu.

U naredbi se navodi da je zabranjena i proizvodnja, upotreba ili transport drugih narkotika.

Kontrola droga je jedan od glavnih zahtjeva međunarodne zajednice islamističke grupe, koja je preuzela zemlju u augustu i traži formalno međunarodno priznanje kako bi ukinula sankcije koje ozbiljno ometaju bankarstvo, poslovanje i razvoj.

Talibani su zabranili uzgoj maka pred kraj svoje posljednje vladavine 2000. godine jer su tražili međunarodni legitimitet, ali su se suočili s odgovorom javnosti i kasnije uglavnom promijenili svoj stav, prema stručnjacima.

Proizvodnja opijuma u Afganistanu - za koju su Ujedinjene nacije procijenile da je na vrhuncu 2017. godine bila vrijedna 1,4 milijarde dolara - porasla je posljednjih mjeseci, rekli su farmeri i članovi talibana Reutersu.

Teška ekonomska situacija u zemlji navela je stanovnike jugoistočnih provincija da uzgajaju nedozvoljene usjeve koji bi im mogli donijeti brži i veći prinos od legalnih usjeva kao što je pšenica.

Talibanski izvori rekli su Reutersu da očekuju jak otpor nekih elemenata unutar grupe protiv zabrane maka i da je posljednjih mjeseci došlo do porasta broja farmera koji uzgajaju mak.