Svijet
0

Talibani zabranili školovanje žena

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Talibanski ekstremisti su zabranili školovanje žena u dolini Svat na sjeverozapadu Pakistana, čime je više od 40.000 djevojčica uskraćeno pravo da se obrazuju, saopćili su danas pakistanski zvaničnici.

Ekstremisti su u decembru izdali upozorenje roditeljima da ne šalju ćerke u školu, uz obrazloženje da je obrazovanje žena "neislamsko".

Isto upozorenje ponovio je bliski saradnik talibanskog lidera mule Fazule u poruci koja je emitovana kasno sinoć na jednoj ilegalnoj radio stanici.

Državne škole su zatvorene, a oko 300 privatnih škola koje bi trebalo da budu otvorene u februaru, po završetku zimskog raspusta, najverovatnije će ostati zatvorene, izjavio je jedan visoki zvaničnik a prenio Rojters.

Neimenovani zvaničnik je rekao da su ekstremisti u proteklih nekoliko mjeseci uništili ili oštetili više od 175 ženskih škola.

Jedine škole koje su otvorene su male vjerske medrese u džamijama gdje djevojčice uče Kur'an.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani oštro je kritikovao potez talibana navodeći da je zatvaranje škola suprotno islamu i upozorio da će ekstremisti platiti zbog antidržavnog djelovanja.

"Nikome neće biti dopušteno da osporava odluku vlade", saopćeno je juče iz premijerovog kabineta.

Borbe su dolini Svat traju više od godinu dana, a prema riječima žitelja, vojska gubi kontrolu, a vlada nema nikakav autoritet nad ekstremistima, čiji je cilj uvođenje stroge forme šerijatskog zakona.

Decembra prošle godine su, prema tvrdnjama jednog visokog vojnog zvaničnika, ekstremisti odsjekli glave 13 ljudi, među kojima je bilo i policajaca koji su se protivili njihovom načinu života, podsjetila je britanska agencija.

Dolina Svat je do pred kraj 2007. bila popularna turistička destinacija, a situacija se drastično promijenila kada je lider ekstremista Fazula poveo pobunu protiv vlasti, nekoliko mjeseci poslije nereda kod Crvene džamije u Islamabadu, kada je u vojnoj intervenciji ubijeno više desetina ljudi, među kojima je bilo žena i djece.