Svijet
0

Talibani traže istragu o zračnom napadu na Kunduz

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Talibani su zatražili da međunarodna zajednica rasvijetli "zločin" počinjen u Kunduzu, na sjeveru Afganistana, u kojemu su u zračnome napadu NATO-a ubijeni deseci civila.

Bilans zračnog udara ostaje zasad kontroverzan, s obzirom na to da se očekuju rezultati raznih istraga koje su u toku. Zvanični izvori govore uglavnom o gubicima talibana.

Talibani izvještavaju u svom saopćenju, objavljenom poštom, da je najviše civilnih žrtava, te da je ubijeno najmanje 79 civila.

"Bez ikakve sumnje, u pokrajini Kunduz počinjen je veliki zločin, ciljani su civili. Međunarodni zakoni, povelja Ujedinjenih naroda i Ženevska konvencija su jasni o takvim zločinima", navode talibani.

"Ako zaista Ujedinjeni narodi i Amnesty International, te organizacije za ljudska prava priznaju ljudska prava i pridaju im veliki značaj, onda se u ovoj aferi moraju otkriti istina i laž", dodaje se u saopćenju talibana.

"Za nas će incident u Kunduzu pokazati da li su međunarodne pretenzije za odbranu ljudskih prava realnost ili laž", zaključak je saopćenja.

Avioni NATO-a bombardirali su u petak dva kamiona cisterne koje su talibani oteli a oko kojih se nalazilo na desetke civila, koji su, na poziv talibana, došli da uzmu benzina, ispričali su očevici.