Svijet
12

Talibani koriste dronove za snimanje napada u Afganistanu

Klix.ba
Afganistanski talibani objavili su snimak napravljen dronom na kojem se vidi kako bombaš samoubica vozi automobil prema policijskoj bazi i raznosi se na jugu provincije Helmand. Borci su kazali kako ovaj snimak dokazuje da sada mogu koristiti sofisticiranu tehnologiju u napadima.

Originalni video koji traje 23 minute počinje izjavom bombaša samoubice ispred vozila Humvee koji je pun eksploziva, a objavljen je u subotu i autentičan je, tvrde iz afganistanskog Ministarstva odbrane.

"Korištenje dronova na daljinsko upravljanje za snimanje napada ima za cilj izazivanje straha među ljudima i pokazivanje kako nas mogu poraziti, ali korištenje drona nije nešto što talibanski borci mogu nazvati uspjehom. Dron možete nabaviti u bilo kojoj prodavnici. Oni su ga kupili i koristili", kazao je za Al Jazeeru glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana Dawlat Waziri.

Ali, korištenje dronova za snimanje osjetljivih vladinih područja zabranjeno je u junu u Afganistanu. To talibani očito ne poštuju.

"Ovo dokazuje da smo korak ispred u slanju poruka ljudima Afganistana na mnoge sofisticirane načine. Sve što nam pomaže da uništimo neprijatelje (SAD i Afganistan) koristit ćemo u punoj snazi", kazao je glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid.

Istakao je kako je snimak nastao 3. oktobra kada su izvodili napad u Helmandu u kojem su ubijeni šef policije i nekoliko službenika.

Provincija Helmand ima veliki strateški značaj za talibane jer je glavni izvor opijuma u državi i donosi dobit od četiri milijarde dolara godišnje. Većina tih sredstava ide za finansiranje rata. Službenici provincije izjavili su kako talibani kontroliraju 85 posto teritorije.