Svijet
0

Talibani dali novi rok za ubistvo Južnokorejaca

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Talibanski otmičari ubit će preostalih 22-oje južnokorejskih talaca ukoliko vlada ne oslobodi preostalih osam zatvorenih pobunjenika do podneva u petak, izjavio je portparol talibana.

Talibani su već ubili vođu 23-oje korejskih kršćanskih dobrovoljaca koje su izveli iz autobusa na glavnom autoputu južno od Kabula prošle sedmice, ali nekoliko ranijih rokova je isteklo a da nije ispunjena nijedna od prijetnji.

Talibanski portparol izjavio je kako su afganistanske vlasti tražile više vremena nakon što su pobunjenici predstavili vladi listu od osam zatvorenika čije oslobađanje traže.

"Administracija u Kabulu tražila je da joj damo vremena do 12 sati u podne danas", izjavio je portparol Qari Mohammad Yousef Reutersu putem telefona s nepoznate lokacije.

"Čekamo na odgovor. Dali smo im listu od osam zatvorenika i ukloiko ne budu oslobođeni nećemo imati druge opcije osim da počnemo ubijati taoce", kazao je.

Očekuje se da vodeći južnokorejski predsjednički savjetnik za nacionalnu sigurnost Baek Jong-chun doputuje u Afganistan kasnije tokom dana kako bi pojačao napore na oslobađanju talaca.

U prvom objavljenom kontaktu s vanjskim svijetom, južnokorejska žena molila je za pomoć i brzo oslobađanje svih talaca u telefonskom intervjuu za CBS News.

Vjeruje se da je jecajući glas, koji je govorio na korejskom i dari jeziku, pripadao Yoo Hyun.joo, 23-ogodišnjoj bolničarki.

"Drže nas u veoma teškim uslovima ovdje svakog dana. Molimo vas pomozite nam tako da možemo izaći što ranije", govorila je Yoo na korejskom u intervjuu postavljenom na web siteu CBS Newsa.

Njen brat izjavio je da je odmah mogao prepoznati njen glas, javila je južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai obećao je da neće zamjeniti zatvorenike za taoce nakon što je bio kritikovan zbiog oslobađanja petorice talibana iz zatvora u martu u zamjenu za italijanskog novinara.

Predsjednik i ministri ostali su nijemi tokom posljednje talačke krize.

Talibani također drže kao taoce jednog Nijemca i četvoricu Afganistanaca koje su zarobili u odvojenom napadu.

U proteklih 18 mjeseci nasilje je poraslo u Afganistanu, dok su sukobi između talibanskih pobunjenika s afganistanskim i stranim trupama postali svakodnevni.