Haikun
18

Tajvan predstavio prvu podmornicu domaće proizvodnje, vrijedna 1,54 milijade dolara

S. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Tajvan je predstavio svoju prvu podmornicu domaće proizvodnje kojom će ojačati svoju odbranu od mogućeg kineskog napada.

Predsjednik Tsai Ing-wen predsjedavao je u četvrtak ceremonijom porinuća u lučkom gradu Kaohsiungu. Američki zvaničnici upozorili su da bi Kina mogla biti vojno sposobna za invaziju u narednih nekoliko godina.

Tajvan je samoupravno ostrvo koje Kina smatra odmetničkom provincijom i obećala je da će ga jednog dana povratiti. Većina posmatrača vjeruje da Kina neće odmah napasti ostrvo, a Peking je rekao da traži mirno "ponovno ujedinjenje" sa Tajvanom.

Podmornica na dizel-električni pogon vrijedna 1,54 milijarde dolara proći će nekoliko testova i bit će isporučena mornarici do kraja 2024. godine, prema vojnim zvaničnicima.

Nazvana je Haikun po mitskoj masivnoj ribi koja također može letjeti, a koja se pojavljuje u klasičnoj kineskoj književnosti.

Još jedna je trenutno u proizvodnji. Tajvan ima za cilj da na kraju upravlja flotom od 10 podmornica, uključujući dva starija broda holandske proizvodnje, i opremi ih projektilima.

Haikun koristi borbeni sistem američke odbrambene kompanije Lockheed Martin i nosit će rakete američke proizvodnje. Iako ovo možda nije iznenađenje s obzirom na to da su SAD glavni saveznik Tajvana, najmanje šest drugih zemalja, uključujući Veliku Britaniju, priskočilo je Tajvanu u pomoć u isporuci komponenti, tehnologije i talenta, navodi Reuters.