Svijet
0

"Tajni porezi" opterećuju Britaniju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska laburistička vlada je u posljednjih deset godina koliko je na vlasti uvela 99 novih poreznih obaveza, pa su britanski porezni obveznici najopterećeniji u zapadnim zemljama, upozorava u ponedjeljak londonski Daily Telegraph.

Ukupan društveni proizvod Velike Britanije je porezno opterećen sa 42,7 posto a kada su laburisti došli na vlast 1997. godine, to opterećenje je bilo 39,5 procenata.

Porezna politika ministra finansija Gordona Browna se temeljila na kompliciranim saopćenjima za javnost i takozvanim "tajnim poreznim obavezama" kojih je malo koji građanin i svjestan.

Nedavno je, podsjeća londonski list, Međunarodni monetarni fond upozorio ministra Browna da Britanija ima "najagresivnije porezno širenje" među najrazvijenijim zemljama Grupe 7 i da bi daljnja porezna opterećenja dovela do smanjenja investicija.

Ministar Brown će, međutim, ističe Daily Telegraph, već u utorak saopćiti svoju 100. novu poreznu obavezu, ovaj put pod izgovorom zaštite životne sredine.

Ali, ukazuje list, nije jasno gdje ide toliki porezni novac jer sve javne službe, od zdravstva do obrazovanja, sve lošije funkcioniraju pod vlašću laburista.

Britanski državni budžet je na godišnjem nivou od oko 440 milijardi funti (660 milijardi eura) a jvani dug Britanije je 500 milijardi funti.

Najnovije analize, primjećuje Daily Telegraph, sugeriraju da ministar Brown nije "toliko sposoban", kako tvrde laburisti, i one mogu dovesti u pitanje Brownovu ambiciju da ove godine na mjestu premijera zamijeni Tonyja Blaira.