Ko ima interes
6

Tajanstvena vojna misija: Mađari samostalno šalju vojnike u Afriku, Orbanov sin stoji iza svega

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Mađari uskoro kreću u vojnu misiju u afričkom Čadu, zbog čega stručnjaci u Evropi postavljaju brojna pitanja. Što zapravo traže? Zašto to nije usklađeno s EU ili NATO-om? U međuvremenu je dodano još jedno pitanje: Kakvu ulogu ima Orbanov sin Gašpar?

Za nekoliko sedmica mađarske oružane snage trebale bi započeti misiju za koju se mnogi pitaju koja je njezina svrha. Do 200 mađarskih vojnika na proljeće će biti poslano u Čad - ogromnu državu u središnjoj Africi u kojoj mladi vođa hunte na sve trikove pokušava osigurati svoju vlast i u kojoj Mađarska nema očitih interesa.

Raspoređivanje je kontroverzno u vojnim krugovima

Čad je jedan od rijetkih preostalih saveznika Zapada u Sahelu, gdje su vojske posljednjih godina preuzele vlast u brojnim zemljama i potom se udružile s Rusijom. Dok su se francuske i evropske trupe morale povući iz drugih zemalja, oko 1.000 Francuza i dalje je stacionirano u Čadu. Tamo pomažu Mahamatu Débyju, 39-godišnjem privremenom predsjedniku, da kontrolira zemlju. Déby je preuzeo vlast u aprilu 2021. nakon smrti svog oca , koji je vladao Čadom tri desetljeća. Izbori će se održati 6. svibnja, a Déby Sohn želi svoju dužnost predsjednika učiniti trajnom.

Otkako je došao na vlast, Mahamat Déby sklopio je sporazume s nekoliko desetaka pobunjeničkih grupa i nedavno integrirao glavnu opozicionu osobu u svoju vladu. Još jednog opozicionog čelnika ubile su snage sigurnosti krajem februara. Ali Débyjev položaj još uvijek je ugrožen. Débyju bi dobro došla međunarodna podrška - ali nejasno je kakvu vrstu pomoći mađarski vojnici mogu ponuditi.

Mađarska ima malo iskustva u Africi, nema historijskih veza s Čadom i, barem za sada, malo ekonomskog interesa za Sahel. To je ujedno i prva neovisna vojna misija ikada za ovu istočno-srednjoevropsku zemlju. Do danas su se takve misije odvijale s multinacionalnim mandatom - na primjer na Kosovu ili u okviru sada zatvorene evropske radne grupe u Maliju.

U Čadu će pak Mađari djelovati prema bilateralnom sporazumu, što povećava opasnost za vojnike u slučaju problema, ističe Andras Racz. To je vrlo, vrlo neobično, kaže stručnjak za sigurnosnu politiku u srednjoj i istočnoj Evropi pri Njemačkom vijeću za vanjske odnose. U nestabilnim uslovima, poput onih u Čadu, ili pošaljete jak kontingent ili ga uopće ne pošaljete.

Zbog toga je misija kontroverzna u mađarskim vojnim krugovima, prenose nevladini mediji . Nedostaje lokalnog znanja, iskustva u rješavanju komplikovanih etničkih sukoba, a čak i komunikacija može biti prepreka u frankofonoj zemlji.

Mađarska vlada svoje opredjeljenje prvenstveno objašnjava neregularnim migracijama u Evropu, koje se moraju rješavati na njihovom izvorištu, odnosno u Africi. Čad u tome igra ključnu ulogu i zato što je posljednja stabilna država u Sahelu, objasnio je ministar odbrane Kristof Szalay-Bobrovniczky. Osim toga, radi se o borbi protiv terorizma i osiguravanju humanitarnog angažmana vladine organizacije Hungary Helps.

Ali teško da će mađarski vojnici moći puno pridonijeti migracijama ili borbi protiv terorizma. Stotine hiljada Sudanaca koji su pobjegli u susjedni Čad su ratne izbjeglice, od kojih malo ko želi putovati u Evropu - ili čak ima sredstava za to. Od početka 2023. manje od 6.000 Sudanaca stiglo je do Italije putem središnje mediteranske rute. Niger i Mali važniji su kao tranzitne zemlje za migrante.

Džihadističke grupe, pak, teroriziraju ogromna područja u Maliju, Burkini Faso i Nigeru. Ali Čad ima bolju vojsku od ovih zemalja; njegov najveći izazov često su etnički organizirane pobunjeničke grupe, a ne džihadisti.

Orbanov sin ne želi biti u fokusu

Iza motiva mađarske vlade stoji ogroman upitnik, kaže stručnjak Andras Racz.

"Službeno objašnjenje nema mnogo veze sa stvarnošću. Do sada nije razgovarao ni s kim tko ju je razumio. Jasno je da politička volja dolazi sa samog vrha", kaže Racz.

To također sugerira da je Orbanov sin Gašpar u velikoj mjeri uključen u operaciju. Protuvladin istraživački portal Direkt36 nedavno je zajedno s Le Mondeom otkrio da je Gašpar Orban bio prisutan u najmanje šest posjeta visokih mađarskih izaslanstava Čadu i Nigeru između maja prošle godine. Nakon analize fotografija i videa, novinari čak dolaze do zaključka da je 32-godišnjak jedini koji je bio prisutan na svim tim sastancima za pripremu vojne misije.

No, čini se da to ne bi trebalo biti poznato. Gašpar Orban vidljiv je samo na fotografijama koje objavljuje afrička strana i trudi se da ga se ne prepozna. U videu koji je Chadov predsjednički ured objavio na Facebooku, on nosi masku za lice i šešir na otvorenom i okrenut je leđima kameri kada stigne. Kad kasnije ponovno ugleda kameru unutar palače i bez ove "prerušavanja", brzo nestane iza stupa.

Prema Direktu36, sin šefa vlade odigrao je ključnu ulogu u odluci o upućivanju u Čad.

Gašpar ima iskustva u Africi

Nakon kratke karijere profesionalnog nogometaša, otišao je u Ugandu, gdje je podučavao djecu igrati nogomet za kršćansku humanitarnu organizaciju. Potom je osnovao vlastitu evangeličko udruženje pod nazivom Felhaz. Godine 2019. konačno se pridružio mađarskoj vojsci, gdje trenutno služi u činu kapetana.

U početku su novinari bili uskraćeni za bilo kakve informacije o ulozi Gašpar Orbana. Na kraju je ministar odbrane Szalay-Bobrovniczky objasnio da ga je imenovao oficirom za vezu za pripremu misije u Čadu zbog njegovih posebnih kvalifikacija.

Ali čemu ta igra skrivača? I je li Orbanov sin pravi razlog operacije koju ni stručnjaci ne znaju baš objasniti? Uprkos moći njegova oca, ovo je avanturistička operacija - pogotovo jer mađarske oružane snage uživaju veliko poštovanje u NATO-u, kako naglašava Racz. Njihovi su specijalci, na primjer, bili stacionirani u južnom Afganistanu, gdje su ih Amerikanci cijenili i obučavali. Od povlačenja NATO-a iz Hindu Kusha, više nije bilo misija visokog intenziteta za ove trupe. Kako bismo sačuvali vještine, ima smisla tražiti nove, kaže stručnjak za sigurnost.

"200 vojnika neće promijeniti ništa u Čadu"

Još uvijek nije jasno zašto bi to trebalo biti u Čadu i u nezavisnoj misiji. Raspoređivanje ima više smisla za čadsku stranu.

"Mahamat Déby pokušava diversificirati svoja međunarodna partnerstva", kaže historičar Nathaniel Powell, koji istražuje vojne intervencije u Čadu. Francuzi su povukli svoje vojnike iz Malija, Burkine Faso i Nigera i planiraju smanjenja u drugim zemljama. Moguće je da će privremena vlada Čada pokušati pravovremeno stvoriti nove mogućnosti.

Prikladno je da je Déby otputovao u Moskvu krajem januara kako bi ga "uhvatio" Vladimir Putin. Ruski predsjednik također je sasvim eksplicitno ponudio Débyju vojnu pomoć. Čadova nova ruska veza zauzvrat izaziva špekulacije u vezi s Mađarskom: poznato je da Orban i dalje održava dobre veze s Moskvom. Ali nakon 25 godina članstva u NATO-u, ova lojalnost Kremlju nije prisutna u vojsci, kaže Racz. Nema interesa pomoći Rusiji.

U mađarskim medijima se špekulira da bi se, u pozadini loših odnosa s Njemačkom otkako je Olaf Scholz postao kancelar, operacija mogla iskoristiti za podršku Francuskoj i predsjedniku Emmanuelu Macronu. Ali to bi u najboljem slučaju bila simbolična gesta, objašnjava Racz. "200 vojnika neće ništa promijeniti u Čadu".